Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. november 2.- 1 db nagy sertéscsülök
- só, bors
- 3 ek zsír
- 2 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk köménymag
- 1 tk pirospaprika
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor kapor
A csülköt konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, sózzuk, borsozzuk. A zsírt felhevítjük egy nagy öntöttvas lábasban, majd körbepirítjuk a csülköt. Kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsíron átforgatjuk a vékonyra szeletelt hagymát, a finomra aprított fokhagymát, hozzáadjuk a köménymagot és a pirospaprikát, majd rádobjuk az átöblített savanyú káposztát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
A káposztás alapba visszatesszük a csülköt, a lábast lefedjük, majd
A végén fedő nélkül, 220 °C-on, kb. fél órát sütjük, hogy a teteje kissé megpiruljon. A húst kiemeljük, a lábast a tűzhelyre tesszük, majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a káposztát, végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.
sertéscsülök , zsír , vöröshagyma , fokhagyma , köménymag , pirospaprika , tejföl , kapor , savanyú káposzta , liszt