Segal Viktor receptje
2021. június 8.- 100 g liszt
- 1 db tojás
- csipet só
A tésztagyúrás pofonegyszerű!
FRISSEN GYÚRT TÉSZTA
Gyúródeszkán kupacot formálunk a lisztből, hozzáadunk egy csipet sót, középen fészket formálunk, és beleütjük a tojásokat. (Az arány mindig 10 dkg liszthez 1 tojás.)
Kézzel vagy villával a kupac szélétől kezdve óvatosan összekeverjük a lisztet a tojással. Amikor a liszt felvette az összes tojást, akkor kezdjük el tenyérrel alaposan összegyúrni.
Egyenletes mozdulatokkal, kb. öt perc alatt dolgozzuk össze. Csomagoljuk be folpackba, és hagyjuk állni legalább 30 percet. Utána lisztezett gyúródeszkán sodrófával kifelé nyomva nyújtsuk ki a tésztát.
Ne nyomjuk erősen, minden nyújtó mozdulat végén forgassuk el a tésztát 90 fokkal, és nyújtsuk addig, amíg mindenütt egyforma vastagságú lesz (kb. 3 mm).
Vágjuk a tésztát a kívánt formára.
Ha töltött tésztát készítünk, takarjuk le, ha metéltet, akkor hagyjuk fedetlenül, ilyenkor jó, ha a felszíne kicsit megszárad.
MÁKOS TÉSZTA HÁZILAG GYÚRT TÉSZTÁBÓL
1. A frissen gyúrt tésztát vágjuk fel 20 cm-es téglalapokra, tekerjük fel, és vágjunk kb. 1 cm-es metélteket.
2. A metéltet óvatosan nyissuk szét, és lazítsuk meg.
3. Tegyük bő, forrásban lévő vízbe, és 1,5-2 perc alatt főzzük meg.
4. Porcukorral és reszelt citromhéjjal összekevert mákkal tálaljuk.