Segal Viktor receptje
2021. június 8.- 100 g liszt
- 1 db tojás
- csipet só
A tésztagyúrás pofonegyszerű!
FRISSEN GYÚRT TÉSZTA
Gyúródeszkán kupacot formálunk a lisztből, hozzáadunk egy csipet sót, középen fészket formálunk, és beleütjük a tojásokat. (Az arány mindig 10 dkg liszthez 1 tojás.)
![]()
Kézzel vagy villával a kupac szélétől kezdve óvatosan összekeverjük a lisztet a tojással. Amikor a liszt felvette az összes tojást, akkor kezdjük el tenyérrel alaposan összegyúrni.
![]()
Egyenletes mozdulatokkal, kb. öt perc alatt dolgozzuk össze. Csomagoljuk be folpackba, és hagyjuk állni legalább 30 percet. Utána lisztezett gyúródeszkán sodrófával kifelé nyomva nyújtsuk ki a tésztát.
![]()
Ne nyomjuk erősen, minden nyújtó mozdulat végén forgassuk el a tésztát 90 fokkal, és nyújtsuk addig, amíg mindenütt egyforma vastagságú lesz (kb. 3 mm).
![]()
Vágjuk a tésztát a kívánt formára.
![]()
Ha töltött tésztát készítünk, takarjuk le, ha metéltet, akkor hagyjuk fedetlenül, ilyenkor jó, ha a felszíne kicsit megszárad.
![]()
MÁKOS TÉSZTA HÁZILAG GYÚRT TÉSZTÁBÓL
1. A frissen gyúrt tésztát vágjuk fel 20 cm-es téglalapokra, tekerjük fel, és vágjunk kb. 1 cm-es metélteket.
2. A metéltet óvatosan nyissuk szét, és lazítsuk meg.
3. Tegyük bő, forrásban lévő vízbe, és 1,5-2 perc alatt főzzük meg.
![]()
4. Porcukorral és reszelt citromhéjjal összekevert mákkal tálaljuk.
![]()



