A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Savanyúság zöld paradicsomból

Saly Noémi receptje

2019. október 17.
  • 2,5 kg zöld paradicsom (legjobb a lucullus)
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 10 dkg só
  • 1,5 l víz
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 5 dkg cukor 
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Akinek kertje és benne paradicsoma van, ilyenkor ősszel rendszerint bánatosan nézegeti azokat a kései bébiket, amelyek már nemigen fognak megnőni, beérni meg pláne nem. Egyet se bánkódjunk: csuda finom savanyúságot lehet csinálni belőlük. (És akinek nincs kertje, az se bánkódjon: biztosan talál a piacon olyan kofa nénit, akinél ott zöldell egy láda apró éretlenség, vagy jövő szombatra szívesen hoz egy vödörrel.) A recept nagyon egyszerű, gyerekekre is rábízhatjuk, csak a forraláskor segítsünk be egy kicsit.

ESZKÖZÖK:

éles kiskés, nagy tál, nagylábos, üvegek, celofánELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott paradicsomot és a megtisztított hagymát félcentis karikákra vágjuk, jól átkeverjük a sóval, és egy napig lefedve állni hagyjuk. Másnap a nagylábosban felforraljuk a vizet az ecettel és a cukorral. Amikor már lobogva forr, marékszám adagolva belerakjuk a hagymát-paradicsomot, úgy, hogy mindig megkeverjük, majd megvárjuk a víz újraforrását. Amikor elfogyott a matéria, még egyet rottyanjon, és kész is vagyunk: üvegekbe szedjük, feltöltjük a forró lé maradékával, lezárjuk, fejre állítjuk, töltsön egy napot száraz dunsztban, és mehet a kamrába. Ha nagy mennyiséggel dolgozunk, biztonság kedvéért lehet tenni rá egy kis nátrium-benzoátot, de a fenti adagból négy félliteres üveg lesz, nálam olyan hamar elfogy, hogy nincs szükség tartósítóra. Felbontva a hűtőben is jól eláll néhány napig.CIFRÁZZAM?
Az üvegek aljára szórhatunk pár szem egész borsot, koriandert, mustármagot, tehetünk közéje nagyon vékonyra karikázott vagy szeletelt sárgarépát, és aki szereti és bírja a csípőset, az ne sajnáljon belőle pár szem cseresznyepaprikát.FELHASZNÁLÁSA:
Meleg és hideg sültekhez vagy felvágottakhoz a legjobb, de én érett, kemény sajtok, sőt kecskesajt mellé is szívesen csipegetem.

Óvatosan az adagokkal!
Míg az érett paradicsom likopin nevű hatóanyaga valóságos áldás az emberi szervezetre, az éretlen termésben lévő szolanin és tomatin nagyobb mennyiségben veszélyes, mérgező. Megijedni nem kell: ahhoz, hogy komoly bajunk legyen tőle, legalább egy kilót meg kellene enni, ráadásul az ecetes, forró lében a szolanin kétharmada megsemmisül. Mindezekkel együtt is, akármilyen finom, érjük be kis mennyiségekkel.

Visszér ellen orvosság
A zöld paradicsomot a népi gyógyászatban visszér ellen is alkalmazzák: a felszeletelt vagy leturmixolt paradicsomot a visszeres területre rakjuk vagy kenjük, lekötjük, és addig hagyjuk rajta, míg a bőr bizseregni nem kezd. A műveletet naponta többször érdemes ismételni. Nem mulasztja el teljesen a tüneteket, de két-három hét alatt látványos javulást lehet elérni vele.

zöld paradicsom , vöröshagyma , ecet