Receptek

Fehér- és étcsokimousse áfonyával

Gyurik Gábor receptje

2020. június 27.

Fehércsoki-mousse
Hozzávalók:

  • 85 ml tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 db lapzselatin
  • 2 db tojássárgája
  • 28 g porcukor
  • 110 g fehércsoki-pasztilla
  • 400 ml tejszín

Étcsokimousse
Hozzávalók:

  • 145 g jó minőségű étcsokoládé-pasztilla
  • 3 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 55 ml tejszín
  • 2 cl áfonyalikőr

Áfonyapüré
Hozzávalók:

  • 125 g kék áfonya
  • 55 g porcukor
  • 1/2 db citrom leve

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Fehércsoki-mousse elkészítése:

A tejszínt 80 °C-osra felmelegítjük a vanília kikapart magjával, hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot. A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, lassan hozzáadagoljuk a zselatinos tejszínhez, majd 82 °C-ra melegítjük, és ráöntjük a felaprított fehér csokoládéra. Lapáttal összekeverjük. A krémet visszahűtjük, majd a tejszínhabbal lazítjuk, óvatosan összedolgozva.

Étcsokimousse elkészítése:
Vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel. Hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját, majd a likőrt, folyamatos kevergetés mellett. Visszahűtjük a keveréket szobahőmérsékletűre, majd a felvert tojásfehérjehabbal lazítjuk. Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Áfonyapüré elkészítése:
A hozzávalókat tűzhelyen összeforraljuk, 25 percig kisebb lángon főzzük, majd turmixoljuk, sűrű szitán átpasszírozzuk és lehűtjük.


tejszín , vanília , lapzselatin , tojás , fehércsoki-pasztilla , áfonyalikőr , áfonya , citrom