Gyurik Gábor receptje
2020. június 27.Fehércsoki-mousse
Hozzávalók:
- 85 ml tejszín
- 1/2 rúd vanília
- 1 db lapzselatin
- 2 db tojássárgája
- 28 g porcukor
- 110 g fehércsoki-pasztilla
- 400 ml tejszín
Étcsokimousse
Hozzávalók:
- 145 g jó minőségű étcsokoládé-pasztilla
- 3 db tojássárgája
- 4 db tojásfehérje
- 55 ml tejszín
- 2 cl áfonyalikőr
Áfonyapüré
Hozzávalók:
- 125 g kék áfonya
- 55 g porcukor
- 1/2 db citrom leve
Fehércsoki-mousse elkészítése:
A tejszínt 80 °C-osra felmelegítjük a vanília kikapart magjával, hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot. A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, lassan hozzáadagoljuk a zselatinos tejszínhez, majd 82 °C-ra melegítjük, és ráöntjük a felaprított fehér csokoládéra. Lapáttal összekeverjük. A krémet visszahűtjük, majd a tejszínhabbal lazítjuk, óvatosan összedolgozva.
Étcsokimousse elkészítése:
Vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel. Hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját, majd a likőrt, folyamatos kevergetés mellett. Visszahűtjük a keveréket szobahőmérsékletűre, majd a felvert tojásfehérjehabbal lazítjuk. Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Áfonyapüré elkészítése:
A hozzávalókat tűzhelyen összeforraljuk, 25 percig kisebb lángon főzzük, majd turmixoljuk, sűrű szitán átpasszírozzuk és lehűtjük.
tejszín , vanília , lapzselatin , tojás , fehércsoki-pasztilla , áfonyalikőr , áfonya , citrom