Kalla Kálmán receptje
2020. július 26.- 4 db fiatal galamb melle (bőr és csont nélkül)
- só, bors
- 1 tk friss kakukkfű vágva
- 2 ek olaj
- 100 g libamáj
- 1 tk konyak
- 1 tk sherry
- 1 ek tokaji aszú
- 1 tk balzsamecet
- 2 ek tejszín
- 1/3 csésze galamberőleves
- 8 szem sült gesztenye
- 4 adag burgonyapüré
A melleket sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és beleforgatjuk az olajba.
A libamájat 5 mm-es kockákra vágjuk és egy magas falú edénybe tesszük, sóval, borssal ízesítjük. A májra öntjük a konyakot, sherryt, tokaji aszút, balzsamecetet, elkeverjük és félretesszük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, és az olajos galambmelleket kicsit megpirítjuk. Tepsire tesszük a melleket és 80 °C-os sütőben 20 percig sütjük, közben kétszer megfordítjuk.
A májhoz hozzákeverjük a tejszínt, összeturmixoljuk. A forró erőlevest turmixolás közben apránként a májpüréhez dolgozzuk. Ez a mártássűrűségű libamájecet. Melegíteni már nem szabad.
TÁLALÁS:
A melleket kivesszük a sütőből. Meleg, de nem forró tányérokra öntünk a libamájecetből, és a tetejét balzsamecetkrémmel díszítjük. Ráhelyezzük a felszeletelt melleket.
Gesztenyés burgonyapürével, gesztenyeszeletekkel és sült petrezselyemmel tálaljuk.
libamáj , galambmell , kakukkfű , konyak , olaj , balzsamecet , sherry , tokaji aszú , galamberőleves , tejszín , sült gesztenye , burgonya