Szulló Szabina receptje
2021. január 5.- 500 g főtt, áttört burgonya
- 1 ek búzadara
- 1ek porcukor + a tetejére szórni
- 1 ek sertészsír
- 1 db tojás
- 120-150 g liszt
- 1 kk só
- 5-6 ek darált mák
A burgonyát tisztítva, darabolva főzzük puhára meglehetősen sós vízben. Ha puha, leszűrjük, forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt, áttört burgonyából mérjük ki az 500 grammot és adjuk hozzá a búzadarát, porcukrot, sót, sertészsírt, tojást és a liszt kétharmadát.
Ha a tészta nem válik el az edény falától azonnal, addig adagoljuk a lisztet, míg elválik. Enyhén lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű csíkokat sodrunk, majd késsel 2-3 centis darabkákra vágjuk. Gyöngyöző, kissé sós vízben főzzük, míg a nudlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőn szinte szárazra csepegtetjük, hagyjuk kigőzölni, majd habzó vajban szép aranysárgára pirítjuk, míg a vaj is megbarnul.
A fölösleges vajat papír kéztörlővel leitatjuk, meghintjük friss darált mákkal és porcukorral.
burgonya , búzadara , sertészsír , tojás , porcukor , liszt , mák