A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mandulás kétszersült (cantuccini)

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. szeptember 5.
  • 300 g finomliszt
  • 180 g cukor
  • 1,5 kk sütőpor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 120-150 g mandula, héjastul durvára vágva
  • 2 nagy csipet só
  • 1 ek tej

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Készítése egyszerű, sokáig eláll, légmentesen zárható fémdobozban érzi magát a legjobban. A tésztának sok változata létezik, az alábbi Lorenza de’ Medici javaslata.


A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Tálban összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, az egész tojásokat és egy sárgáját. Mindezt némi sóval lágy tésztává gyúrjuk (nem szabad túldolgozni). Hozzáadjuk a mandulát – úgy, hogy egyenletesen eloszoljon benne. Fóliába csomagolva a tésztát félóráig pihentetjük, majd négyfelé vágjuk.

Lisztes felületre téve négy hurkát sodrunk belőle, ezeket sütőpapírral bélelt (vagy vékonyan vajazott lisztezett) tepsibe helyezzük. A tejbe belekeverjük a maradék tojássárgáját, ezzel beecseteljük a tésztahurkákat. Tepsibe téve 20 percig sütjük őket az előmelegített sütőben. (Szép aranysárga színük lesz.)

Amikor kivesszük, gyorsan (míg még puha a tészta) 12 mm vastag ferde szeleteket vágunk, és a szeleteket ismét tepsibe fektetjük (legyenek sűrűn, de ne érjenek össze), és további 5 percre a már kicsit hűvösebb sütőbe tesszük.
A kétszersültszeleteket rácson hagyjuk kihűlni, jól zárható dobozban tároljuk.

MEGJEGYZÉS:
Több receptben szerepel kiskanálnyi méz és/vagy amaretto likőr és/vagy vanília és/vagy reszelt citrushéj is. De ha igazi mandulánk van, ennek fölösleges az ízét felülírni. A só azonban fontos ízfokozó. A mandulát egészben is beletehetjük, mert szeleteléskor amúgy is feldarabolódik.


mandula , kétszersült , liszt , tojás , sütőpor , tej