SZATMÁRBAN egyszerűen csak szilvás ételnek nevezik az aszaltszilva-levest.
A szilvát maguk aszalják, a besztercei a legjobb hozzá. Kimagozzák, és a mag helyére aszalás előtt egy gerezd pirított milotai diót raknak. Nagy gonddal, lassan aszalják, mert ha megég, füstös íze lesz a levesnek.
Az eredeti leves ennél egyszerűbb,csak tejes habarásból és szilvából áll.
A szilvát alaposan megmossuk, és a cukorral, sóval, fűszerekkel együtt 1,5 l vízben feltesszük főni.
Amikor már majdnem megfőtt, a szilvalekvárt elkavarjuk egy kevés meleg vízzel és beleöntjük a levesbe.
Közben a tejjel, liszttel, tojással habarást készítünk, és óvatosan a leveshez öntjük.
A végén beleöntjük a házi meggyszörpöt, selymesítjük 1 dl tejszínnel, és megbolondítjuk egy kis szilvapálinkával.