A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Glaszírozott gesztenye kelbimbóval és konfitált fokhagymával

Tamás és Bittera Dóra receptje

2012. február 14.
HOZZÁVALÓK:

12 db hámozott gesztenye
3 dl csirkeleves (vagy víz)
10 g méz
30 g vajdiónyi zellergumó (vagy 3-4 cm zellerszár)
1-2 csipet só
GESZTENYE GLASZÍROZVA (SÓSAN)

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat hidegen tesszük fel, annyi lével, hogy épp ellepje a gesztenyét. Amikor felforrt, zsírpapírból vágott fedővel lefedjük, majd lassú tűzön készítjük 20-30 percig.Időről időre meglocsoljuk és megforgatjuk a gesztenyéket. Végül a fedőt levéve sűrítjük a levet, míg szirupszerű nem lesz, és vékony bevonatot nem képez a gesztenyén. A szirupos léből - amikor még van belőle - 1-2 kanálnyit tegyünk félre a mártáshoz.A

FOKHAGYMAELKÉSZÍTÉSE:

A tisztított gerezdeket először hideg vízben feltesszük. Felforraljuk, a vizet leöntjük. Ezután hideg tejben tesszük fel (annyival, hogy ellepje).Felforraljuk, és mintegy 5 percig forraljuk. Akkor jó, amikor még van tartása, de már puha (szúrjunk bele tűt: kis ellenállással kell belemennie).

KELBIMBÓELKÉSZÍTÉSE:

A kelbimbót egészben hagyva lobogva forró sós vízben al dentére (feszesre) főzzük, majd tálalás előtt habzó vajra tesszük a fokhagymával együtt. A kelbimbó a vágott felén kapjon egy kis színt, a fokhagymát forgatjuk.

TÁLALÁS:

A gesztenyét, a kelbimbót és a fokhagymát összekeverjük, hozzáadjuk a gesztenye félretett glaszírozólevét, és 1-1 kanálnyit a kelbimbó és a fokhagyma levéből is. Hígíthatjuk még némi húslevessel vagy vízzel. Ízes mártás keletkezik rajta, összességében egyfajta főzelék lesz belőle.Egészen vékony hasábokra (1 mm-20 mm) vágott kolozsvári szalonnát teszünk rá, amit előtte kevés zsiradékon forgattunk meg - ez egy sózó-füstösítő elem a végére. Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

gesztenye

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra