Galgóczi Gábor receptje
2019. február 12.ALAPLÉ
Hozzávalók:
- 125 g olívaolaj
- 1,5 kg halcsont
- 200 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 250 g édeskömény
- 300 g paradicsom
- 250 g kápia paprika
- 1 g babérlevél
- 75 g paradicsompüré
- 0,1 g sáfrány
- 30 g tengeri só
- fekete bors
- 3,5 l víz
- 25 ml citromlé
BETÉTEK
Hozzávalók fejenként:
- 2 g tárkony
- 10 g petrezselyemzöld
- 2 g bazsalikom
- 50 g paradicsom szeletelve
- 100 g hal (nyelvhal, arany durbincs, amanda kagyló, garnéla)
- 200 ml leves
- 20 g vaj
- 50 g tejszín
Elkészítjük az alaplevet: egy nagyobb lábosban felhevítjük az olívaolajat, átpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát, fokhagymát, kápia paprikát, paradicsomot és édesköményt. Hozzáadjuk a paradicsompürét, enyhén rozsdásra pirítjuk. Rádobjuk az alaposan megtisztított halcsontokat, átpirítjuk. Fűszerezzük sáfránnyal, babérlevéllel, borssal és sóval. Felöntjük vízzel, lobogtatva kb. 45 percet–1 órát főzzük. Átszűrjük, majd citromlével ízesítjük. Tálalás előtt az előkészített halat, kagylót, rákot enyhén sózzuk, és az alaplében készre
főzzük. Vajat és tejszínt adunk hozzá.
garnéla , kagyló , durbincs , nyelvhal , halcsont , vöröshagyma , fokhagyma , édeskömény , paradicsom , kápia paprika , babérlevél , sáfrány , tárkony , petrezselyemlevél , amanda kagyló , tejszín