A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Vörösboros ponty

Jahni László receptje

2018. június 1.
  • 150 g pontyszelet
  • 1 db burgonya
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 1 dl vörösbor
  • 20 g vaj
  • 1/4 db citrom leve
  • só, cukor

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Tölgy István halbiológus gyűjtése. Ez a Balaton vidékéről való recept az 1840-es évekből maradt ránk, a legendák szerint Jókainak és barátainak legízesebb pontyétke volt.

Elkészítése:
A darabolt zöldségeket és a pontyszeleteket 2 dl zöldségalaplében és a vajon puhára pároljuk. A vörösbort gyöngyözésig forraljuk, hozzáadjuk a maradék zöldségalaplét, sót, cukrot, és lehűtjük 80 °C alá. Hozzákeverjük a tojássárgáját, majd vízfürdőn habverővel habot készítünk belőle. A zöldségeket és a pontyszeleteket a tányérra helyezzük, és hozzákanalazzuk a vörösboros habot. 


hal , pontyszelet , burgonya , sárgarépa , petrezselyemgyökér , tojás , zöldségalaplé , vörösbor , vaj , citrom