Rosenstein Tibor receptje
2021. július 5.A TÖK
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tavaszi, zsenge tök
- 20 dkg bulgur
- 2 db zsenge sárgarépa
- 10 dkg angolzellerszár
- 10 dkg cukkini
- 2 szál új zöldhagyma
- 5 dkg vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- 2 ek olívaolaj
KAPORMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg vaj
- 1 csomag kapor
- 5 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- só, cukor, citromlé
KÁPIAPAPRIKA-MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 5-6 db érett kápia paprika
- 1 fej salotta hagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 ek tejszín
- 1 ek vaj
A TÖK ELKÉSZÍTÉSE:
A bulgurt megmossuk, betesszük egy lábosba, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, felöntjük kétszer annyi vízzel, majd felforraljuk. Forrás után fedővel letakarjuk, és enyhe hőmérsékleten készre pároljuk. A tisztított angol zellert, sárgarépát, cukkinit apróra vágjuk, az újhagymát karikára vágjuk a zöldjével együtt. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, és kb. 5 percig félig készre pároljuk. Ezt hozzákeverjük a bulgurhoz, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zsenge tököket meghámozzuk, kétujjnyi karikákra vágjuk, egy kis kanállal a magjait kiszedjük, úgy, hogy egyforma gyűrűk legyenek belőle. Egy tepsit kivajazunk, a karikára vágott tököket beletesszük, és arányosan megtöltjük a zöldséges bulgurral.
KAPORMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott tökhéjat és a kikapart magokat egy fazékba tesszük, felöntjük 2 dl vízzel, megsózzuk, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Lábosban vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, fél percig hevítjük, rászűrjük a tök levét, és egy kis habverővel lassú főzés mellett simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, és ízlésünk szerint ízesítve készre forraljuk.
KÁPIAPAPRIKA-MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát apróra vágjuk, a kicsumázott paprikát nagyobb kockákra. Vajon üvegesre dinszteljük a hagymát, rádobjuk a paprikát. Megsózzuk, és saját levében pároljuk puhára, majd ha azt elfőtte, a borban is pároljuk.
tök , bulgur , angolzellerszár , sárgarépa , cukkini , zöldhagyma , vaj , parmezán , olívaolaj , kapor , citromlé , kápia paprika , liszt , tejföl , tejszín , salotta hagyma , száraz fehérbor