Receptek

Zöldséges bulgurral töltött tök kapor- és kápiapaprika-mártással

Rosenstein Tibor receptje

2021. július 5.

A TÖK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg tavaszi, zsenge tök
  • 20 dkg bulgur
  • 2 db zsenge sárgarépa
  • 10 dkg angolzellerszár
  • 10 dkg cukkini
  • 2 szál új zöldhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 2 ek olívaolaj

KAPORMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag kapor
  • 5 dkg liszt
  • 1 dl tejföl
  • só, cukor, citromlé

KÁPIAPAPRIKA-MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 5-6 db érett kápia paprika
  • 1 fej salotta hagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 ek tejszín
  • 1 ek vaj
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A TÖK ELKÉSZÍTÉSE:
A bulgurt megmossuk, betesszük egy lábosba, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, felöntjük kétszer annyi vízzel, majd felforraljuk. Forrás után fedővel letakarjuk, és enyhe hőmérsékleten készre pároljuk. A tisztított angol zellert, sárgarépát, cukkinit apróra vágjuk, az újhagymát karikára vágjuk a zöldjével együtt. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, és kb. 5 percig félig készre pároljuk. Ezt hozzákeverjük a bulgurhoz, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zsenge tököket meghámozzuk, kétujjnyi karikákra vágjuk, egy kis kanállal a magjait kiszedjük, úgy, hogy egyforma gyűrűk legyenek belőle. Egy tepsit kivajazunk, a karikára vágott tököket beletesszük, és arányosan megtöltjük a zöldséges bulgurral.

180 °Cos sütőbe tesszük, és akkor lesz kész, amikor a tök már puha, de még érezni, hogy ress.


KAPORMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott tökhéjat és a kikapart magokat egy fazékba tesszük, felöntjük 2 dl vízzel, megsózzuk, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Lábosban vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, fél percig hevítjük, rászűrjük a tök levét, és egy kis habverővel lassú főzés mellett simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, és ízlésünk szerint ízesítve készre forraljuk.

KÁPIAPAPRIKA-MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát apróra vágjuk, a kicsumázott paprikát nagyobb kockákra. Vajon üvegesre dinszteljük a hagymát, rádobjuk a paprikát. Megsózzuk, és saját levében pároljuk puhára, majd ha azt elfőtte, a borban is pároljuk.

Hagyjuk pár percig hűlni, adjuk hozzá a tejszínt, és turmixoljuk simára.




tök , bulgur , angolzellerszár , sárgarépa , cukkini , zöldhagyma , vaj , parmezán , olívaolaj , kapor , citromlé , kápia paprika , liszt , tejföl , tejszín , salotta hagyma , száraz fehérbor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra