Receptek

Tejesbárány-lapocka céklakrémmel, turbolyagyökérrel és hideg tormakrémmel

Tálas Kata receptje

2020. július 30.

BÁRÁNYLAPOCKA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db csontozott báránylapocka
  • 1 dl olívaolaj
  • citromos kakukkfű, só, bors
  • sütőzsák

CÉKLAKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg cékla
  • 1 rúd fahéj
  • 2 db babérlevél
  • 2 db csillagánizs
  • 1 dl málnaecet
  • 2 ek cukor
  • vaj a pároláshoz

TURBOLYAGYÖKÉR
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db turbolyagyökér (csicsókával kiváltható)
  • 1 db citrom leve
  • 1 db babérlevél
  • 2 dl olívaolaj
  • só, bors, mogyoróolaj a sütéshez

TORMAKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kisebb szál torma
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek crème fraîche (vagy jó minőségű házi tejföl)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
BÁRÁNYLAPOCKA ELKÉSZÍTÉSE:
A báránylapocka főbb inait kivágjuk, sózzuk, borsozzuk. Sütőzacskóba tesszük, mellé a citromos kakukkfüvet és az olajat.

200 °C-ra előmelegített, nem légkeveréses sütőben kb. 2–2,5 óráig sütjük.

CÉKLAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A jól megmosott héjas céklát a minden hozzávalót tartalmazó vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk, feldaraboljuk.

Lábasban vajat hevítünk, rádobjuk a céklát, és teljesen puhára pároljuk, ha szükséges, sózzuk.

A főzőlevet finom szűrőn átszűrjük, kb. 4 dl lével felöntjük, a céklát összeforraljuk, majd géppel simára turmixoljuk.

TURBOLYAGYÖKÉR ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított turbolyagyökereket, hogy ne barnuljanak meg, rögtön az előre elkészített citromos vízbe tesszük. Széles,magas falú edénybe szedjük,ráöntjük az olívaolajat és annyi vizet, hogy ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, a babérlevéllel roppanósra főzzük.

Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni, és bő olajban aranybarnára sütjük.



TORMAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tormát lereszeljük, hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, összekeverjük a crème fraîche-sel. A tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a tormakrémbe. 1 órára hűtőbe tesszük.

TÁLALÁS:
A céklakrémre egy szelet báránysültet teszünk. Körülrakjuk sült turbolyagyökerekkel, a hideg tormakrémet a forró húsra tesszük.



olívaolaj , cékla , báránylapocka , babérlevél , kakukkfű , fahéj , csillagánizs , vaj , citrom , málnaecet , mogyoróolaj , turbolyagyökér , torma , tejszín , crème fraîche

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra