Tálas Kata receptje
2020. július 30.BÁRÁNYLAPOCKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db csontozott báránylapocka
- 1 dl olívaolaj
- citromos kakukkfű, só, bors
- sütőzsák
CÉKLAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg cékla
- 1 rúd fahéj
- 2 db babérlevél
- 2 db csillagánizs
- 1 dl málnaecet
- 2 ek cukor
- vaj a pároláshoz
TURBOLYAGYÖKÉR
HOZZÁVALÓK:
- 1 db turbolyagyökér (csicsókával kiváltható)
- 1 db citrom leve
- 1 db babérlevél
- 2 dl olívaolaj
- só, bors, mogyoróolaj a sütéshez
TORMAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 kisebb szál torma
- 1/2 db citrom leve
- 2 dl tejszín
- 3 ek crème fraîche (vagy jó minőségű házi tejföl)
- só
A báránylapocka főbb inait kivágjuk, sózzuk, borsozzuk. Sütőzacskóba tesszük, mellé a citromos kakukkfüvet és az olajat.
CÉKLAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A jól megmosott héjas céklát a minden hozzávalót tartalmazó vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk, feldaraboljuk.
TURBOLYAGYÖKÉR ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított turbolyagyökereket, hogy ne barnuljanak meg, rögtön az előre elkészített citromos vízbe tesszük. Széles,magas falú edénybe szedjük,ráöntjük az olívaolajat és annyi vizet, hogy ellepje.
TORMAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tormát lereszeljük, hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, összekeverjük a crème fraîche-sel. A tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a tormakrémbe. 1 órára hűtőbe tesszük.
TÁLALÁS:
A céklakrémre egy szelet báránysültet teszünk. Körülrakjuk sült turbolyagyökerekkel, a hideg tormakrémet a forró húsra tesszük.
olívaolaj , cékla , báránylapocka , babérlevél , kakukkfű , fahéj , csillagánizs , vaj , citrom , málnaecet , mogyoróolaj , turbolyagyökér , torma , tejszín , crème fraîche