Saly Noémi receptje
2020. július 26.- 2,5 kg érett, apró körte
- 1/2 kg fekete áfonya, szeder vagy szőlő
- 60 dkg cukor
- 2 db citrom
Gyönyörködjünk kicsit az ősi magyar körtefajták mesébe illő neveiben! Eleve érő, üdein érő, pünkösdi, cseresznyével érő, árpával érő, búzával érő, elő érő muskotály, gerellyes, nyári pergamont, budai kisasszony, Szent Lőrinc, hercsóka, mézes, őszi muskotály, mosóci, telelő bergamot, fujtós, korai szagos, köcsög körte, nyári kármán, magyar kobak, egri, erdélyi, fehérvári, mogyoródi óriás, szűcsi, mosoly, piroska, zöld Magdolna…
Kisvájdling, tálak, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott körtét felnégyelem, magházát kiszedem, de nem hámozom meg, csak azt vágom le róla, ami csúnyán barnult, rothadásnak indult. Kockára vágom, rácsavarom az egyik citrom levét, hozzákeverem a cukrot, és legalább 2-3 órára (vagy egész éjszakára) békén hagyom.
CIFRÁZZAM?
A mostani adagba nem tettem semmi extrát: rusnya kis körtéim annyira illatosak, zamatosak voltak, hogy nem kívánkozott melléjük fűszer.
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe, palacsintába, joghurthoz keverve, fagylalt mellé…
A körte utóérő gyümölcs, az a jó neki, ha leszedés után áll egy kicsit. Nem kell hát megijedni a piacon az éretlen, kemény jószágoktól se. Van, amelyiknek csak egy-két nap kell, de van, amelyik – szakszerűen tárolva – húsvétig is kibírja. Belülről kifelé érik, ha a szára mellett óvatosan megnyomva puhának bizonyul, akkor jó. Együk is meg rögtön. Lekvárhoz teljesen érett gyümölcs kell!
Vackortól vilmosig
A körte (Pyrus) a rózsafélék családjába tartozik, és akármilyen viccesen hangzik is, a termése almatermés. Eurázsiában őshonos. A fanyar, savanykás vackortól az aprócska, illatos szegfűkörtén át a muskotályos zamatú, lédús vilmos körtéig, a búzával érőtől a télálló fajtákig több tucatnyi változata létezik.
körte , fekete áfonya , szeder , citrom