Receptek

Körtedzsem őszi bogyókkal

Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • 2,5 kg érett, apró körte
  • 1/2 kg fekete áfonya, szeder vagy szőlő
  • 60 dkg cukor
  • 2 db citromADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ha van gyümölcs, amelyikre szinte mindig igaz: ronda, de nagyon finom, hát az az apró szemű nyári és kora őszi körte. Aki piacra jár, jól ismeri azokat az ezerráncú falusi néniket, akik 80-100 kilométert vonatoznak hajnalban, hogy kirakják az asztalkára az előző délután köténybe szedett, itt-ott foltos, alaktalan, sőt − rágondolni is borzalom − kukacos jószágokat, és még ők kérjenek elnézést, hogy száz forintot gondolnak kilójáért. A tudatlan vevők utálkozva eveznek tova, én viszont azonnal lecövekelek, és felvásárolom a készletet. Aztán esetleg veszek még valamit: két marék áfonyát, szedret vagy pár fürt otellót meg néhány citromot.

Nyelvlecke
Gyönyörködjünk kicsit az ősi magyar körtefajták mesébe illő neveiben! Eleve érő, üdein érő, pünkösdi, cseresznyével érő, árpával érő, búzával érő, elő érő muskotály, gerellyes, nyári pergamont, budai kisasszony, Szent Lőrinc, hercsóka, mézes, őszi muskotály, mosóci, telelő bergamot, fujtós, korai szagos, köcsög körte, nyári kármán, magyar kobak, egri, erdélyi, fehérvári, mogyoródi óriás, szűcsi, mosoly, piroska, zöld Magdolna…

ESZKÖZÖK:
Kisvájdling, tálak, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott körtét felnégyelem, magházát kiszedem, de nem hámozom meg, csak azt vágom le róla, ami csúnyán barnult, rothadásnak indult. Kockára vágom, rácsavarom az egyik citrom levét, hozzákeverem a cukrot, és legalább 2-3 órára (vagy egész éjszakára) békén hagyom.

Akkor jól átkeverem megint, megfőzöm (15-20 perc), és ha kicsit lehűlt, leturmixolom. A színe, hát az valószínűleg borzalmas lesz (főleg, ha zöld héjú a gyümölcs), de nem sokáig kell dicstelenül szomorkodnia:

visszateszem a tűzre, és amikor újra forr, belezúdítom a bogyókat meg a másik citromot, meghámozva, felkockázva.

Folyamatosan kavarni kell, mert pöfög, köpköd, de nem kell neki sok: 5-10 perc után, amint a bogyók felhasadtak és a dzsem színe szép bordóra változott, hamar beüvegezem, fejre állítom, és már mehet is a dunsztoló kosárba.

CIFRÁZZAM?
A mostani adagba nem tettem semmi extrát: rusnya kis körtéim annyira illatosak, zamatosak voltak, hogy nem kívánkozott melléjük fűszer.

De kerülhetett volna bele fahéj, vanília, szegfűszeg, reszelt citromhéj, kardamom, a főzés legvégén egy pohárka jóféle vörösbor, sőt körtepálinka − minddel finom. Ha a gyümölcs túl édes, tehetünk hozzá még több citromot. (A cukor mennyiségének csökkentésével sajna kérdésessé válik, hogy a dzsem jól eláll-e.)FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe, palacsintába, joghurthoz keverve, fagylalt mellé…Hogyan érik?
A körte utóérő gyümölcs, az a jó neki, ha leszedés után áll egy kicsit. Nem kell hát megijedni a piacon az éretlen, kemény jószágoktól se. Van, amelyiknek csak egy-két nap kell, de van, amelyik – szakszerűen tárolva – húsvétig is kibírja. Belülről kifelé érik, ha a szára mellett óvatosan megnyomva puhának bizonyul, akkor jó. Együk is meg rögtön. Lekvárhoz teljesen érett gyümölcs kell!

Vackortól vilmosig
A körte (Pyrus) a rózsafélék családjába tartozik, és akármilyen viccesen hangzik is, a termése almatermés. Eurázsiában őshonos. A fanyar, savanykás vackortól az aprócska, illatos szegfűkörtén át a muskotályos zamatú, lédús vilmos körtéig, a búzával érőtől a télálló fajtákig több tucatnyi változata létezik.

körte , fekete áfonya , szeder , citrom