Az ételt Varju Viktor készítette, Vidnyánszky Attila receptje
2020. december 7.- 1 közepes fej savanyú káposzta
- 1-2 dl tejföl
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 6-7 dkg szárított gomba
- 20 dkg füstölt hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 ek zsír
- 20 dkg rizs
- só, őrölt bors
A szárított gombát leforrázzuk, állni hagyjuk.
Ezután a húst friss vízben puhára főzzük, majd a levéből kivesszük, és apróra vágjuk. (A levet félretesszük, és megőrizzük.)
A gombát is leszűrjük, és felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk, a gombával, a füstölt hússal és a megmosott rizzsel összekeverjük. Megborsozzuk, és óvatosan megsózzuk, mert a füstölt hús sós.
A káposzta torzsáját kivágjuk, és a levelek vastagabb ereit is kimetsszük, majd a káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, összegöngyöljük. A kivágott ereket egy lábas aljára szórjuk, a tölteléket rárakjuk, és a sonka főzőlevével leöntjük. Ha kell, annyi vízzel pótoljuk, hogy a tölteléket bőven ellepje. Kis lángon, lefedve puhára főzzük.
De készíthetjük hagyományos módon, csak félig megfőzve, majd nagykendőbe bugyolálva, hogy saját gőzében puhuljon meg. A tejfölt külön kínáljuk hozzá.
savanyú káposzta , tejföl , szárított gombapor , füstölt hús , vöröshagyma , zsír , rizs