Dudás Szabolcs receptje
2018. június 27.- 1 kg fejtett bab
- 2 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 db babérlevél
- 1 db füstölt csülök
- 5 dl tejföl
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csülköt (vagy bármilyen füstölt húst) bő vízben megfőzzük egy fej hagymával és két babérlevéllel. A levét félretesszük. A babot háromszoros mennyiségű vízben főzni kezdjük egy hagymával, a fokhagymával, kevés sóval és a babérlevéllel. Mikor a bab megfőtt, a levét a füstölt lével igazítjuk-hígítjuk tetszés szerint, végül a tejföllel behabarjuk.
A főtt füstölt húst felszeleteljük, a leveshez adjuk, végül soros laskával tálaljuk.
Ha száraz babot használunk, egy éjszakára áztassuk be annyi hideg vízbe, amennyi bőven ellepi, majd szűrjük le és ezután használjuk fel a recept szerint. A füstölt hús helyettesíthető a levesbe főzött kolbásszal, de el is hagyható, úgy viszont a főzőlevét érdemes intenzívebben sózni.
