Receptek

Nyírfavíz-gumicukor

Farkas Richárd receptje

2023. március 9.


100 ml nyírfavíz

3 zselatinlap

10 g nyírfacukor

1 csipet só


ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A frissen csapolt nyírfavizet felforraljuk a nyírfacukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapokat. Formába öntjük és hagyjuk megdermedni. Hideg kövön tálaljuk. 

Pár gondolat a nyírfacsapolásról:


Figyelni kell, mikor jelenik meg a rügy, mert egészen levélbontásig lehet csapolni a nyírfavizet, akkor indul be a fa vérkeringése. Mi, a Pajtában úgy gyűjtjük, hogy ne okozzunk kárt a természetben, aztán egész évben használjuk: visszaredukáljuk, ekkor olyan, mint a juharszirup, de 50 liter nyírfavízből lesz összesen egy laza deci. Ez igazi kincs, különleges alkalmakkor használjuk, de maga a nyírfavíz az állandó kínálatunk része, utódesszertként csepp alakú gumicukor formát ölt.


nyírfa , nyírfacsapolás , nyírfavíz , gumicukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek