Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. szeptember 7.Dinsztelt káposzta
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb fehér káposzta (sütve 40-45 dkg legyen)
- 2-3 ek étolaj
- 1 ek cukor
- só (ízlés szerint)
- 1/2 dl fűszeres fehérbor
- bors (ízlés szerint, de el is hagyható)
Tészta
Hozzávalók:
- 25 g élesztő
- 10 g kristálycukor
- 1 kg búzaliszt
- 25 g só
- 35 dkg sertészsír
- 25 dkg túró
- 4 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 db tojás a lekenéshez
Az ősz beköszöntével szívesebben töltünk több időt a konyhában, és a sütőt is nagyobb kedvvel kapcsoljuk be. Főleg, ha olyan klasszikus süteményt készíthetünk a családnak, amit kirándulásra vagy uzsonnára is magukkal vihetnek. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével most a pogácsák közül egy káposztás verziót mutatunk be: ízben és tápanyagban is kiváló választás. A frissen illatozó pogácsák látványának pedig kevesen tudnak ellenállni.
Dinsztelt káposzta elkészítése:
A felhevített étolajra cukrot szórunk, átmelegítjük, kissé meg is olvadhat, majd rárakjuk a reszelt káposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A párolás vége felé kevés fűszeres fehérbort adhatunk a már megpirult káposztához, és még egy kevés ideig tovább sütjük, míg egységesen barna színű lesz.
Hagyjuk kihűlni, ezután hajtogatjuk majd a tésztába.
Tészta elkészítése:
Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót és összemorzsoljuk a sertészsírral:
A tejben felfuttatott élesztőhöz hozzáadjuk az egész tojást, majd a többi tejjel együtt hozzáöntjük a lisztes keverékhez. A kész tésztát letakarva 25-30 percig pihentetjük. Az érett tésztát ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a már kihűlt dinsztelt káposzta felét.
A tésztát két széléről a közepére hajtjuk, majd 15-20 percig pihentetjük. A behajtogatott tésztát újra kinyújtjuk, majd megismételjük a fenti műveletet, és a tésztát ismét 15-20 percet pihentetjük.
A pihentetés után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel „bekockázzuk” a tetejét, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, felületét tojással lekenjük, és 10-15 percig kelesztjük.
Előmelegített, 220-230 °C-os sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
káposzta , étolaj , élesztő , liszt , fehérbor , sertészsír , túró , tej , tojás