Krausz Gábor receptje
2021. február 22.- 2 db avokádó
- 2 db kígyóuborka
- 3 szál koriander
- 10 dkg görög joghurt
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd konfitált fokhagyma
- 1 cl fehér balzsamecet
- 2-3 levél menta
- 1 db lime leve
- 1 db piros csili, kimagozva
- só, bors
A megtisztított hozzávalókat feldaraboljuk, összekeverjük a joghurttal, közben ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és leturmixoljuk.
Tálaláskor kevés joghurtot csorgatunk még a tetejére.
Levesbetétnek adhatunk hozzá avokádószeleteket, kockákra vágott retket és uborkát, további zöld fűszereket és a lime héját.
Négy fej fokhagymából kivesszük a gerezdeket, de a héjukat nem szedjük le. Betesszük egy 20x20 centis sütőformába,hozzáadjuk a fűszereket
(ízlés szerint kakukkfüvet, rozmaringot,babérlevelet, szárított csilit, oregánót), és hozzáöntünk 4 dl olívaolajat, amelynek el kell fednie a gerezdeket. Lefóliázva 120°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 75 percre. Akkor van kész,ha a fokhagyma a héjából kinyomva puha, krémes állagú. Ha kihűlt, tegyük befőttesüvegbe. Hűtőben két-három hétig eláll.
avokádó , kígyóuborka , koriander , görög joghurt , újhagyma , konfitált fokhagyma , balzsamecet , menta , lime , csili