Segal Viktor receptje
2020. december 12.TAMARINDMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg préselt tamarindpaszta
- 10 dkg cukor
- 1 kk friss gyömbér, reszelve
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 2 db kaffir lime levele (lehetőleg friss)
SÜLT KACSA
HOZZÁVALÓK:
- 2 db 30 dkg-os kacsamellfilé
- vaníliás tengeri só, bors
TAMARINDMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Egy lábasba tesszük a tamarindpasztát (Ázsia-boltokban kapható), majd felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Lassú tűzön főzzük, amíg a paszta feloldódik. Hozzáadjuk a gyömbért, a kaffir lime levelét (a thai és a laoszi konyha kedvelt, egzotikus aromájú fűszernövénye a kaffir lime), a vaníliát, a cukrot. Kb. 15-20 percig főzzük, közben néha ellenőrizzük az édességét (ha túl savanyúnak érezzük, még kevés cukrot adunk hozzá). Figyeljünk, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan. Leszűrjük, és felhasználásig félretesszük.
SÜLT KACSA ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A húst sózzuk, borsozzuk, a bőrét kb. centinként átlósan beirdaljuk. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd beletesszük a kacsamelleket, bőrös felükkel lefelé. Alacsony hőfokon, lassan, kb. 3-5 percig sütjük, hogy a zsírja kiolvadjon. A zsiradékot leöntjük, csak néhány evőkanálnyi maradjon a serpenyőben. A lángot erősre vesszük, a húst megfordítjuk, majd minden oldalán megpirítjuk. A kiolvadt zsírból félreteszünk a hagymához 1-2 evőkanálnyit. A húst a sütőbe tesszük, majd kb. 4-5 perc alatt készre sütjük, a közepe maradjon rózsaszínű.
kacsamellfilé , tamarindpaszta , gyömbér , kaffir lime , vanília