A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sült kacsamell gyöngyhagymával, tamarindmártással

Segal Viktor receptje

2020. december 12.

TAMARINDMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg préselt tamarindpaszta
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk friss gyömbér, reszelve
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 2 db kaffir lime levele (lehetőleg friss)

SÜLT KACSA
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db 30 dkg-os kacsamellfilé
  • vaníliás tengeri só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

TAMARINDMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Egy lábasba tesszük a tamarindpasztát (Ázsia-boltokban kapható), majd felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Lassú tűzön főzzük, amíg a paszta feloldódik. Hozzáadjuk a gyömbért, a kaffir lime levelét (a thai és a laoszi konyha kedvelt, egzotikus aromájú fűszernövénye a kaffir lime), a vaníliát, a cukrot. Kb. 15-20 percig főzzük, közben néha ellenőrizzük az édességét (ha túl savanyúnak érezzük, még kevés cukrot adunk hozzá). Figyeljünk, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan. Leszűrjük, és felhasználásig félretesszük.

SÜLT KACSA ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A húst sózzuk, borsozzuk, a bőrét kb. centinként átlósan beirdaljuk. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd beletesszük a kacsamelleket, bőrös felükkel lefelé. Alacsony hőfokon, lassan, kb. 3-5 percig sütjük, hogy a zsírja kiolvadjon. A zsiradékot leöntjük, csak néhány evőkanálnyi maradjon a serpenyőben. A lángot erősre vesszük, a húst megfordítjuk, majd minden oldalán megpirítjuk. A kiolvadt zsírból félreteszünk a hagymához 1-2 evőkanálnyit. A húst a sütőbe tesszük, majd kb. 4-5 perc alatt készre sütjük, a közepe maradjon rózsaszínű.


kacsamellfilé , tamarindpaszta , gyömbér , kaffir lime , vanília