Katona András receptje
2019. január 5.- 4 db Szent Jakab kagyló héjában
- ½ fej jégsaláta
- 4 db szeletelt fekete-erdei sonka
- 3 db retek
- 50 g reszelt parmezán sajt
- 100 ml olívaolaj
- 1 db citrom
- 1 db evőkanál fehérborecet
- só, bors
- koriander
Szent Jakab kagyló sonkával, jégsaláta ágyon
A kagyló páncéljait ecetes vízbe főzzük ki, hogy kifehéredjenek! Leszűrjük és melegen tartjuk a páncélokat.
A sonkaszeleteket mindkét oldalukon zsírpapírral takarjuk, majd két tálca közé helyezve 180 fokos előmelegített sütőbe 10-12 percig sütjük. Kivesszük és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen.
A citromlevet és a fehérborecetet összeöntjük, és botmixerrel (megteszi a hagyományos habverő is) elkezdjük keverni és
A végen sóval, borssal ízesítjük.
Tálalás
A jégsalátát megmossuk, majd hosszú csíkokra szeleteljük, belefektetjük a kagylóhéjba, sózzuk, valamint kevés dresszinggel meglocsoljuk. A Szent Jakab kagylók nagyobb felületét közepes hőmérsékletű serpenyőben kevés olajon aranybarnára sütjük, megfordítjuk és
Kevés citromlevet csavarunk rájuk és tengeri sóval ízesítjük. A kagylókat a salátaágyra helyezzük, ropogós sonkával, frissen szeletelt retekkel dekoráljuk, meglocsoljuk dresszinggel és parmezánnal megszórjuk.
Szent Jakab kagyló , sonka , retek , jégsaláta , parmezán , olívaolaj , citrom