Pohner Ádám receptje
2021. október 5.Sütőtök
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 50 g vaj
- só, bors
Narancsos, tokaji aszús vajszósz
Hozzávalók:
- 2 db salottahagyma
- 0,7 dl ciderecet
- 0,5 dl tokaji aszú (vagy más édes bor)
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 1 db narancs
- 100 g vaj
- lime-lé, só
Puffasztott vadrizs
Hozzávalók:
- 50 g vadrizs (nyersen, szárazon)
- 1 l napraforgóolaj
Vadrizssaláta
Hozzávalók:
- 50 g vadrizs megfőzve a félretett főtt barack és hagyma
- 1 szál angolzeller kis kockákra vágva
- 10 g gyömbér finomra vágva
- 1 db piros csili finomra vágva
- 5 g petrezselyem finomra vágva
- 0,5 db citromnád finomra vágva
- kevés vajszósz
- só, citromlé
A sütőtökből szeleteket vágunk, amikből kis korongokat szúrunk ki.
Sózzuk, borsozzuk,és a közepét kiszúrjuk egy kisebb kiszúróval. A kapott korongot fogjuk betölteni a vadrizses salátával.
A salottahagymát finomra vágjuk és megpároljuk vajon, felöntjük a ciderecettel, amit elfőzünk, majd felöntjük a borral, egy kevés vízzel, és beletesszük az aprított barackokat. Puhára főzzük, leszűrjük, majd a barackokat és a hagymát félretesszük a salátához.
A levet a végén narancslével és kevés lime-lével ízesítjük, sózzuk, és beledolgozzuk a hideg vajkockákat.
Az olajat hevítsük füstölésig, ekkor vegyük le a hőről és várjunk egy picit.
A nyers vadrizst egy pillanatra mártsuk bele egy szűrő segítségével, ami így ki fog nyílni és „kipattog”. Azonnal vegyük ki az olajból, mert könnyen megéghet, és szárítsuk le papíron. Ez az elem elhagyható.
Mindent összekészítünk, a sütőtökkorongot megtöltjük a megadott összetevőkből álló vadrizssalátával (sózzuk, szaftosítsuk, ha kell).
sütőtök , vaj , tokaji aszú , salotta , narancs , lime , ciderecet , sárgabarack , gyömbér , vadrizs , napraforgóolaj , angolzeller , csili , citromnád , petrezselyem