Segal Viktor receptje
2012. február 16.- 1 kg padlizsán (3 közepes méretű)
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
- fél szál póréhagyma, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 szál közepes sárgarépa, meghámozva, apróra kockázva
- negyed gumó zeller, meghámozva, apróra kockázva
- 1,5 l leszűrt hús- vagy zöldségleves
- 4 ek fenyőmag, megpirítva
- 2 ág friss kakukkfű, lemorzsolva
- 4 dkg hideg vaj vagy néhány evőkanál olívaolaj
- só, bors
A megsült padlizsánt vágódeszkára helyezzük, hosszában kettévágjuk, majd kanállal óvatosan kikaparjuk a húsát, úgy, hogy a szenes héjából semmiképpen ne kerüljön bele.
A padlizsánpépet hozzáadjuk a pirított zöldségekhez, majd felöntjük a leszűrt alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet. Kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhult. Botmixerrel vagy robotgépben simára pürésítjük.
Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a fenyőmagot, és egy kevés olívaolajat öntünk rá.
padlizsán , vöröshagyma , fokhagyma , póréhagyma , zeller , olívaolaj , kakukkfű , zöldségleves