Receptek

Mangalicaszűz friss „főzelékkel“

Litauszki Zsolt receptje

2021. május 4.

(a mennyiségek adagonként értendők)
A FŐZELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 12 dkg zöldség (karalábé, szárzeller, sárgarépa, cukorborsó, koktélparadicsom)
  • 5 dkg rókagomba
  • 1 dl pecsenyelé
  • 5 dkg vaj

A HÚS
HOZZÁVALÓK:

  • 14 dkg mangalicaszűz
  • durva só (pl sóvirág)
  • durvára tört fekete bors
  • vaj

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A FŐZELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A gombát 2 másodpercre lobogva forró vízbe dobjuk, lehűtjük, vajon pároljuk.
A koktélparadicsomot röviden serpenyőben pirítjuk, a héját leszedjük. A többi zöldséget megfelelő formákra vágva feszes állagúra blansírozzuk (lobogó sós vízben forraljuk rövid ideig, leszűrjük).
A szárzellert és a borsót kifejezetten roppanósra hagyjuk, a répát és a karalábét kicsit puhábbra készítjük.

A HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
A szűzpecsenyét durva só és durvára őrölt bors keverékébe hempergetjük, kicsit belenyomkodjuk. Műanyag fóliába, majd alufóliába csomagoljuk, 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Amikor kivesszük, a fűszereket alaposan letöröljük, de nem mossuk le 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Akkora serpenyőben készítjük, amelyben épp elfér.

A serpenyőben a vajat közepes lángon melegítjük. Mikor barnulni kezd, beletesszük a sertésfilét, körbesütjük 5 perc múlva 1 dkg friss vajat adunk hozzá. Ezt a műveletet 5 perc múlva megismételjük. Közben gyakran locsoljuk. Egyenletesen kapjon színt, de még ne készüljön el, mert a pihenés alatt tovább fog készülni. Amikor elkészült, alufóliába csomagoljuk, és 10 percig állni hagyjuk.

A szűzpecsenye akkor a legjobb, amikor már szinte teljesen átsült, de még van egy kis rózsaszínség a belsejében (a maghőmérséklet ilyenkor 60-62 °C).

TIPP!
A nem túl karakteres sertésfilének van egy természetes édessége. Jót tesz neki egy kis fűszeres ellenpontozás.
Például meghinthetjük ötfűszerkeverékkel (csillagánizs, szecsuáni bors, édeskömény magja, fahéj, szegfűszeg).


TÁLALÁS:

Az összes zöldséget röviden összeforgatjuk a pecsenyelével, belekeverjük a vajat. Az előmelegített tányérra tett szűzdarabok köré adjuk.


zöldség , rókagomba , pecsenyelé , vaj , mangalicaszűz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra