Litauszki Zsolt receptje
2021. szeptember 5.(a mennyiségek adagonként értendők)
A FŐZELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 12 dkg zöldség (karalábé, szárzeller, sárgarépa, cukorborsó, koktélparadicsom)
- 5 dkg rókagomba
- 1 dl pecsenyelé
- 5 dkg vaj
A HÚS
HOZZÁVALÓK:
- 14 dkg mangalicaszűz
- durva só (pl sóvirág)
- durvára tört fekete bors
- vaj
A FŐZELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A gombát 2 másodpercre lobogva forró vízbe dobjuk, lehűtjük, vajon pároljuk.
A koktélparadicsomot röviden serpenyőben pirítjuk, a héját leszedjük. A többi zöldséget megfelelő formákra vágva feszes állagúra blansírozzuk (lobogó sós vízben forraljuk rövid ideig, leszűrjük).
A szárzellert és a borsót kifejezetten roppanósra hagyjuk, a répát és a karalábét kicsit puhábbra készítjük.
A HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
A szűzpecsenyét durva só és durvára őrölt bors keverékébe hempergetjük, kicsit belenyomkodjuk. Műanyag fóliába, majd alufóliába csomagoljuk, 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Amikor kivesszük, a fűszereket alaposan letöröljük, de nem mossuk le 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Akkora serpenyőben készítjük, amelyben épp elfér.
A serpenyőben a vajat közepes lángon melegítjük. Mikor barnulni kezd, beletesszük a sertésfilét, körbesütjük 5 perc múlva 1 dkg friss vajat adunk hozzá. Ezt a műveletet 5 perc múlva megismételjük. Közben gyakran locsoljuk. Egyenletesen kapjon színt, de még ne készüljön el, mert a pihenés alatt tovább fog készülni. Amikor elkészült, alufóliába csomagoljuk, és 10 percig állni hagyjuk.
A szűzpecsenye akkor a legjobb, amikor már szinte teljesen átsült, de még van egy kis rózsaszínség a belsejében (a maghőmérséklet ilyenkor 60-62 °C).
A nem túl karakteres sertésfilének van egy természetes édessége. Jót tesz neki egy kis fűszeres ellenpontozás.
Például meghinthetjük ötfűszerkeverékkel (csillagánizs, szecsuáni bors, édeskömény magja, fahéj, szegfűszeg).
TÁLALÁS:
Az összes zöldséget röviden összeforgatjuk a pecsenyelével, belekeverjük a vajat. Az előmelegített tányérra tett szűzdarabok köré adjuk.
zöldség , rókagomba , pecsenyelé , vaj , mangalicaszűz