Tóth Ágnes receptje
2020. július 20.KAKAÓS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 12,5 g tojásfehérje (kb. 1/3 db)
- 12,5 g mandulaliszt
- 6 g kristálycukor
- 8 g porcukor
- 1 tk kakaópor
CSOKOLÁDÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 20 g tejszín
- 20 g tej
- 10 g vaj
- 40 g étcsokoládé
- 3 cl meggylikőr
- 4 szem likőrös konyakmeggy
CSOKOLÁDÉMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 45 g tejszínhab (lágy)
- 5 g forró tejszín
- 20 g étcsokoládé
MEGGYZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 40 g meggypüré (ravifruit)
- 1 ek kristálycukor
- 1 db lapzselatin
DÍSZ
HOZZÁVALÓK:
- 4 szem likőrös konyakmeggy
MEGGYSÖRBET
HOZZÁVALÓK:
- 5 g almalé
- 5 g víz
- 3 g kristálycukor
- 25 g meggypüré
- 0,75 g glükózszirup
- 1/2 db lapzselatin
A tojásfehérjét a kristálycukorral közepes sebességgel felverjük, a többi szárazanyagot a habos fehérjébe apránként belekeverjük, amíg fényes nem lesz a felülete. Szilikonos sütőpapíron 180 °C-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.
CSOKOLÁDÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a tejszínnel felforraljuk, majd az olvasztott csokoládéra öntjük 3 részletben, míg egy fényes, folyékony csokoládékrémet nem kapunk. Hozzáadjuk a likőrt, és kevergetés közben a vajat, majd botmixerrel alaposan átmixeljük. Ezután a darabolt konyakmeggyet belekeverjük.
CSOKOLÁDÉMOUSSE ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt lágy állagúvá verjük, majd belekeverjük a meleg olvasztott csokoládét, végül a forró tejszínt. Fényes, krémesen habos mousse-t kapunk.
MEGGYZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat összemelegítjük, majd beletesszük az áztatott zselatint, és formában hűtőbe tesszük.
MEGGYSÖRBET ELKÉSZÍTÉSE:
A folyadékokat a cukrokkal felmelegítjük 85 °C-ra, majd beletesszük az áztatott zselatint, legvégül a meggypürét. Magas fokozaton összeturmixoljuk, és ekkor már nem melegítjük. Fagylaltgépben lefagyasztjuk.
A DESSZERT ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A tésztára keretet helyezünk, majd a langyos csokoládékrémet egyenletesen szétoszlatjuk. Hűtőben dermesztjük, majd a meggyzselét hideg, de még folyékony állapotban a csokoládékrémre öntjük. Lefagyasztjuk az alapot, majd fagyott állapotban a mousse-t habzsákból rányomjuk a desszertre, és így is fagyasztjuk. Egy szem konyakmeggyel díszítjük, és a meggysörbetet tálaljuk mellé.
étcsokoládé , mandulaliszt , konyakmeggy , meggylikőr , tojás , porcukor , kakaópor , tejszín , tej , vaj , meggypüré , lapzselatin , almalé , glükózszirup