Receptek

Kacsamájbrülée körtével és brióssal

Litauszki Zsolt receptje

2020. július 30.

A KACSAMÁJBRÜLÉE
HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 dl tejszín
  • 15 dkg kacsamáj
  • 1 ek konyak
  • 2 cl tokaji aszú
  • 4 g só
  • 2 g cukor

BRIÓS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 dl tej
  • 150 g vaj
  • 10 g élesztő
  • 450 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 5 g só
  • 3 db egész tojás

KÖRTEKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db körte
  • 1 db citrom
  • szegfűszeg, cukor

TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek barna cukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A KACSAMÁJBRÜLÉE ELKÉSZÍTÉSE:
Az alkoholokat mézsűrűségűre forraljuk, elredukáljuk. Felöntjük a tejszínnel, beletesszük a sót és a cukrot, majd felforraljuk.

A májat apró darabokra törjük, belerakjuk a mixerbe, és ráöntjük a forró ízesített tejszínt 1 percig mixeljük, majd egy finom szűrőn át kistányérokba szűrjük, és egy éjszakán át letakarva a hűtőben hagyjuk.

BRIÓS ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet kézmelegre langyítjuk, belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét liszttel, és hagyjuk kb 10 percig felfutni. Ezután a többi alapanyaggal egynemű tésztát dagasztunk.

Egy éjszakára letakarva a hűtőbe helyezzük.

Másnap kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, és hagyjuk megkelni. Ismét átgyúrjuk, majd kivajazott,

lisztezett formában kisütjük 160 °C-n a forma vastagságától függően 30-40 percig sütjük.

KÖRTEKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az egyik körtéből kis golyókat szúrunk ki. A többi körtét meghámozzuk. Cukros, citromos vízben megpároljuk, és pürét készítünk belőle.

TÁLALÁS:
A briósból vágunk 4 hosszú szeletet, amit a sütőben 2 tepsi között kiszárítunk. A briósból kivágunk még néhány kockát, amit serpenyőben vajon megpirítunk. A kacsamájbrülée tetejét megszórjuk finoman barna cukorral, és rápirítjuk.


kacsamáj , tejszín , konyak , tokaji aszú , tej , vaj , élesztő , tojás , liszt , körte , citrom , szegfűszeg , barna cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra