Litauszki Zsolt receptje
2020. július 30.A KACSAMÁJBRÜLÉE
HOZZÁVALÓK:
- 2,5 dl tejszín
- 15 dkg kacsamáj
- 1 ek konyak
- 2 cl tokaji aszú
- 4 g só
- 2 g cukor
BRIÓS
HOZZÁVALÓK:
- 2 dl tej
- 150 g vaj
- 10 g élesztő
- 450 g liszt
- 2 ek cukor
- 3 db tojássárgája
- 5 g só
- 3 db egész tojás
KÖRTEKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 2 db körte
- 1 db citrom
- szegfűszeg, cukor
TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:
- 2 ek barna cukor
Az alkoholokat mézsűrűségűre forraljuk, elredukáljuk. Felöntjük a tejszínnel, beletesszük a sót és a cukrot, majd felforraljuk.
A tejet kézmelegre langyítjuk, belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét liszttel, és hagyjuk kb 10 percig felfutni. Ezután a többi alapanyaggal egynemű tésztát dagasztunk.
Az egyik körtéből kis golyókat szúrunk ki. A többi körtét meghámozzuk. Cukros, citromos vízben megpároljuk, és pürét készítünk belőle.
TÁLALÁS:
A briósból vágunk 4 hosszú szeletet, amit a sütőben 2 tepsi között kiszárítunk. A briósból kivágunk még néhány kockát, amit serpenyőben vajon megpirítunk. A kacsamájbrülée tetejét megszórjuk finoman barna cukorral, és rápirítjuk.
kacsamáj , tejszín , konyak , tokaji aszú , tej , vaj , élesztő , tojás , liszt , körte , citrom , szegfűszeg , barna cukor