Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. július 15.- 1 nagy fej kelkáposzta
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 1+1 csokor kapor
- 1,5 liter víz vagy szárnyasalaplé
- 2 dl tejföl
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek fehérborecet
- 1 kk méz
Az eredeti, Töltött saláta recept fejes salátával készül, de „készíthetjük kelkáposztából is”. Én ezt választottam.
Lefejtjük a kelkáposzta leveleit.
a többinél nem baj, ha nem teljesen ép, azokból töltelék lesz. A megmaradt közepét csíkokra vágjuk. Forró, lobogó, sós vízben 2-3 adagban előfőzzük a leveleket, adagonként kb. 4-5 percig. Egy konyharuhán szárazra itatjuk.
A káposzta felcsíkozott közepét főzzük utoljára. A töltelékhez összekeverjük a darált húst a rizzsel, fél csokor aprított kaporral, sózzuk, borsozzuk. Egy kerek jénai tálat kibélelünk konyharuhával. Kibéleljük a káposzta legnagyobb leveleivel, úgy, hogy a levelek átfedjék egymást. A vastagabb, eres felük legyen kívül.
Először a hús harmadát tesszük bele, arra jön egy réteg levél. Ne töltsük szorosan, mert a rizs még dagadni fog. Ezt még kétszer megismételjük, a tetejére kerül a felaprított káposzta. Ráhajtjuk a kilógó leveleket, befedjük a tölteléket. A konyharuhát szorosan összekötjük.
A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra. A becsomagolt káposztát (a konyharuhával együtt) egy nagy lábasba helyezzük, és ráöntjük az alaplevet, amibe beleteszünk fél csokor kaprot.
Utána kivesszük, kissé lehűtjük, majd kibontjuk, megfordítjuk, gyönyörűen egyben marad. A léből eltávolítjuk a kaprot, majd a keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük, végül friss aprított kaprot keverünk bele. Néhány percre a grillbe tehetjük, hogy megpiruljon a teteje.
darált sertéshús , kelkáposzta , rizs , kapor , szárnyasalaplé , tejföl , fehérborecet , méz , étkezési keményítő