Farkas Richárd receptje
2020. március 3.- 1 db egész házi nyúl
- 3 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 db paradicsom
- 3 db babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 2 szem borókabogyó
- só, bors,
- 4 ek olaj
- 1 kis doboz tejföl
- 3 ek liszt
NOKEDLI
HOZZÁVALÓK:
- 300 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- víz, amennyit felvesz
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Az egész nyulat darabjaira szedjük, a belsőségeket megtisztítjuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, a nyulat, paradicsomot, rozmaringot és kakukkfüvet is lepirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával és felöntjük a borral, amit elforralunk, majd az egészet felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a borókát és az égetett babérlevelet. Lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a hús puha, omlós, kiemeljük a fazékból. A tejfölből és a lisztből selymes habarást készítünk, hőkiegyenlítéssel a paprikáshoz adjuk, és megfelelő sűrűségűre forraljuk a mártást. A húst visszarakjuk, pár perc alatt összefőzzük. Nokedlivel és házi csalamádéval tálaljuk.
NOKEDLI ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet, a tojást, a sót összedolgozzuk annyi vízzel, amennyivel ragacsos, homogén masszát kapunk. Amikor a víz forr, szaggatón vagy deszkáról beleszaggatjuk a nokedlit. Újraforrás után leszűrjük, kihűtjük hideg folyóvíz alatt, majd kevés olajjal összekeverjük.
liszt , tejföl , olaj , bors , só , borókabogyó , rozmaring , kakukkfű , babérlevél , paradicsom , fehérbor , fűszerpaprika , fokhagyma , vöröshagyma , nyúl , nyúlpaprikás