Receptek

Gesztenyés töltött pulyka

Készítette Bicsár Attila, Elizabeth David receptje

2020. december 8.
  • 1 db közepes pulyka (kb. 5,5 kg)
  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 180 g füstölt vagy friss császárhús (vagy kolbásztöltelék)
  • 1/2 kg édeskés alma
  • 2 fej salotta hagyma
  • 1 cs petrezselyem
  • 1 db tojás
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Vágjunk keresztet a gesztenyék gömbölyű felére, majd süssük őket közepesen forró sütőben 10-15 percig. Apránként vegyünk ki mindig párat, és hámozzuk meg őket még melegen. A megpucolt gesztenyéket tegyük egy lábasba, öntsük hozzá a tejet és 1,5 dl vizet, majd főzzük őket puhára. Ez legalább fél óráig el fog tartani.

Ha nem kész kolbásztöltelékkel dolgozunk, akkor vágjuk apró kockákra a füstölt vagy friss császárhúst, és kevés vízben pároljuk 10 percig.

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházukat. Nagyon kevés vízben pároljuk meg őket, egészen addig, míg szinte püré nem lesz belőlük.

Aztán adjuk hozzá a megpuhult, lecsepegtetett és durvára vágott gesztenyét és a húst. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a nagyon apróra vágott salotta hagymát és petrezselymet.

Végül felverjük a tojást, és belegyúrjuk a masszába. Miután megtöltöttük a gesztenyés, almás, fűszeres hússal a pulykát, a külsejét jól dörzsöljük be vajjal. Ha lehet, az oldalára döntve kezdjük el sütni, nagyon lassú tűzön. Fedjük le alufóliával.

Egy ilyen méretű pulykát 170 °C-on (gázsütő 3-as fokozat) 3 és fél óráig kell sütni.


Az idő felénél fordítsuk a hátára a sültet. Még véletlenül se próbáljunk meg kis sütőben nagy pulykát sütni, vagy emelni a hőmérsékletet, mert ezzel csak azt érjük el, hogy a sült kiszárad, a külseje megég.

Ami a szószt illeti: a pecsenyelevet engedjük fel kevés fehérborral, és forraljuk vele össze egy kis serpenyőben.



(Aki a régi osztrák verzióra is kíváncsi, megtalálja a gesztenyés töltelék bécsi receptjét Emma asszony 1908-as szakácskönyvében. Igaz, ott kappant töltenek ezzel: „Husz szem válogatott gesztenyét leforrázunk s negyedóráig főzünk, lecsepegtetjük és finomra törjük. Közben a kappan máját megpárolják, finomra vagdalják, a gesztenyéhez hozzáadják s a masszához 8 deka friss vajat, két tojást, két evőkanál zsemlyemorzsát, egy kevés finomra vagdalt czitromhéját, ugyanannyi s ugyanilyen petrezselymet, sót és reszelt szerecsendiót. Jól átmegátkavarjuk.”)


pulyka , gesztenye , tej , császárhús , alma