Amrein Csaba receptje
2020. augusztus 2.MANGALICAKARAJ ÉS -SZŰZ
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg mangalicakaraj
- 60 dkg mangalicaszűz
- 1-1 db kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld)
- 2 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- balzsamecet
PACALPÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg pacal
- 15 dkg mangalicazsír
- 20 dkg vöröshagyma
- 10 dkg paprika
- 10 dkg paradicsom
- 1 nagy fej fokhagyma
- majoránna, fűszerpaprika, só, bors ízlés szerint
DÖDÖLLE
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg liszt
- 10 dkg libazsír
- 10 dkg vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 2 dl tejföl
- só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicaszűz középső, szép egyenletes méretű darabját használjuk. Durvára őrölt borsba forgatjuk, sózzuk és füstölgő serpenyőben körbesütjük, kérgesítjük bátran.
A paprikákat 200 °C-os előmelegített sütőben megsütjük, hűlni hagyjuk, majd a héját óvatosan lehúzzuk, olívaolajjal, fokhagymával és balzsamecettel összeforgatjuk, marináljuk. Később ebből tudunk formára vágni szeleteket.
PACALPÖRKÖLT ELKÉSZÍTÉSE:
A friss pacalt megmossuk, babérlevéllel, borssal, sóval ízesített vízben főzzük olyan ötvenszázalékos puhaságúra. Kiszedjük, a főzőlevet félrerakjuk. A pacalt szép egyenletes hosszú csíkokra vágjuk.
DÖDÖLLE ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát vízben megfőzzük, levében hagyjuk, abban összenyomkodjuk, és még azon forrón hozzáadjuk a lisztet, libazsírt, a libazsíron megpirított vöröshagymát és a pórét.
TÁLALÁS:
Elhelyezzük a karajt, mellé forgatjuk a szüzet, szépen elhelyezzük trikolórban a paprikákat, a pacalmártást finoman mellé kanalazzuk és a dödölléket is mellé rakjuk.
mangalicakaraj , mangalicaszűz , kaliforniai paprika , olívaolaj , fokhagyma , balzsamecet , pacal , mangalicazsír , paradicsom , paprika , vöröshagyma , majoránna , fűszerpaprika , póréhagyma , burgonya , liszt , libazsír , tejföl