Dusha Csenge receptje
2019. október 27.OMLÓS TÉSZTAKORONG
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 3 só
- 80 g barna nádcukor
- 10 g akácméz
- 10 g sütőpor
- 240 g liszt
ÉDESKÖMÉNY-„LEKVÁR”
Hozzávalók:
- 660 g édesköményszál, vékonyan szelve
- 3 ek pektin vagy lekvárbefőző dzsemfix
- 200 g cukor
- citrusmix: 1 db grépfrút, 6 db narancs, 3 db citrom leve
- 300 g édeskömény-főzőlé
- 1 tk só
CITROMKRÉM
Hozzávalók:
- 270 g citromlé
- 4 g agaragar
- 270 g egész tojás
- 180 g cukor
- 300 g vaj
TEJFÖLKRÉM
Hozzávalók:
- 400 g házi tejföl, lecsepegtetve
- 250 g tejszínhab
- 3 ek porcukor
- 1 db yuzu leve
- 1 tk só
- 2 g agaragar
A vajat a cukorral, a mézzel, a sóval és a sütőporral kikeverjük, majd a lisztet két részletben hozzágyúrjuk. Sütőpapír között 2 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát. Lehűtjük, majd 8 centis köröket szúrunk ki belőle. 160 °C-on 8 perc alatt aranysárgára sütjük.
Az édesköményt megtisztítjuk, belső részét felcsíkozzuk, félretesszük. A leveleit szintén félretesszük. A leeső részeket a citrusmixszel és kevés vízzel másfél órát visszafőzzük, leszűrjük. A főzőlevet a cukorral, a pektinnel és az édesköményszálakkal 15 percig pároljuk egy sütőpapírkoronggal a tetején, majd üvegekbe töltjük.
A citromlevet az agaragarral beforraljuk, kissé visszahűtjük, majd vízgőz fölött a többi hozzávalóval 80 °C-ig felfőzzük. A hideg, kockázott vajat a legvégén adagoljuk hozzá apránként. Fényesre keverjük és lehűtjük, zsákba töltjük.
A tejszínhabot porcukorral lágy habbá verjük, és a lecsöpögtetett tejföllel óvatosan összeforgatjuk. Az agaragart a yuzu levében jól beforraljuk, és a habalaphoz csurgatjuk. Kóstolunk, sóval és további yuzulével ízesítjük, majd zsákba töltjük.
Tálalás:
Alulra kis halmot nyomunk a tejfölkrémből, köré rakjuk a házi túrót gazdagon. Erre építjük tovább a citromkrémet és az édesköménydzsemet, végül döntve rátűzzük a kaporral, édesköménycsírával és citromkrémmel díszített „kalapot”, az omlós tésztakorongot. Alulra óvatosan kevés kaporolajat csurgatunk.
vaj , barna nádcukor , akácméz , sütőpor , liszt , édesköményszál , lekvárbefőző dzsemfix , grépfrút , narancs , citrom , édeskömény-főzőlé , tojás , tejföl , yuzu leve , tejszínhab , agaragar