Receptek

Füstölt makréla almás sütőtöklevessel

Gálicz István receptje

2021. november 22.
  • 200 g füstölt makréla húsa nagyobb darabokban
  • 500 g sütőtök felkockázva
  • 100 g édes hagyma felkockázva
  • 1 db alma (kemény húsú, a fele apró kockákra vágva)
  • 0,1 dl szőlőmagolaj
  • 30 g cukor
  • 0,5 dl Calvados
  • 0,1 dl almaecet

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 0,2 dl olívaolaj
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A felkockázott sütőtököt, hagymát és az alma egyik felét lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Enyhén sózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. Blenderben (vagy turmixgépben) teljesen krémes állagúra pürésítjük, ízlés szerint hígítjuk.

Almaecettel, Calvadosszal, és sóval utánízesítjük, összemelegítjük.


Az alma apró kockákra vágott másik felét szőlőmagolajon, nagy hőmérsékleten elkezdjük pirítani, majd cukorral megszórva karamellizáljuk, ezután megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

A tűzről levéve elkeverjük extraszűz olívaolajjal.

Tálaláskor a tányérokba helyezzük a halhúsokat, felöntjük a levessel és a tetejére szedjük az almát.


füstölt makréla , sütőtök , édes hagyma , szőlőmagolaj , olívaolaj , alma , almaecet , Calvados , petrezselyem