Receptek

A legjobb citromos szelet

Nábelek Zsófia receptje

2022. április 5.

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 150 g zsír
  • 150 g porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás
  • 150-200 g tejföl
  • 1 kk só
  • 3 dl baracklekvár a sütéshez

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 300 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • 2 citrom leve és héja






ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tészta elkészítése:

1. A lisztet, a zsírt, a porcukrot, a sütőport, a tojást és a sót összekeverjük, majd a tejfölt fokozatosan adagolva ruganyos, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, és négy részre osztjuk. Minden gombócot sütőtepsi-méretű (kb. 30x40 cm) téglalappá nyújtunk. Az első két lapon külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt világosra sütjük.

2. A maradék két adag tésztát ugyanígy kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe tesszük, megkenjük a baracklekvárral, majd ráfektetjük az utolsó tésztalapot. Így sütjük kb. 15 percig. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:

1. A tejet a liszttel és négy evőkanál cukorral folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A krém tetejére fóliát simítunk, így hagyjuk kihűlni.
Ezután a puha vajat és a cukrot a citromhéjjal együtt kihabosítjuk. Kanalanként hozzáadjuk a krémet, több részletben a citromlevet is, és egy-két percig még habosítjuk.

2. Az összeállításhoz az alsó tésztalapot megkenjük egyenletesen a krém felével, erre tesszük a baracklekvárral összesütött középső lapokat. Rásimítjuk a maradék krémet, végül rátesszük az utolsó réteg kisült tésztalapot.
Lefóliázva szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakát, másnap szeleteljük és megszórjuk porcukorral. Hűtőben tároljuk.


 


liszt , porcukor , zsír , sütőpor , tojás , tejföl , baracklekvár , tej , vaj , citrom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra