Kerekes Sándor receptje
2021. november 15.Zúza
Hozzávalók:
- 8 db libazúza
- libazsír
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 szál friss kakukkfű
- 2 db babérlevél
A panírhoz:
- 10-15 dkg liszt
- 3 db tojás
- 10 dkg panko morzsa
Tészta
Hozzávalók:
- 40 dkg tagliatelle (vagy valamilyen szélesmetélt)
- 1 db közepes kanadai sütőtök
- só, bors
- 1 ek olaj
- 2-3 dl libaleves (vagy alaplé)
- 3-4 levél zsálya
Zúza elkészítése:
A megtisztított zúzát egy lábasban feltöltjük annyi libazsírral, amennyi ellepi. Az ízesítőkkel együtt gyöngyözve konfitáljuk puhára nagyjából két óra alatt.
A zúzákat bepanírozzuk, majd forró zsiradékban ropogósra sütjük. Tálaljuk a sütőtökös tésztával, a tetejét hintsük meg sóval és borssal.
Tészta elkészítése:
A sütőtök keskeny fejrészét levágjuk, megtisztítjuk, 1 centis kockákra vágjuk – egy családnak kb. kétmaréknyit számoljunk, ez pont kijön egy közepes tökből. Az alsó részét kettévágjuk, a magokat kikaparjuk,
A tökhúst kikaparjuk, majd libalevessel (vagy alaplével) hígítjuk, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A kis kockákra vágott tököt serpenyőben kevés olajon, magas hőfokon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a kifőzött, leszűrt tésztát, ezzel együtt összepirítjuk, majd összeforgatjuk a tökös mártással, végül friss zsályával fűszerezzük.
libazúza , libazsír , fokhagyma , vöröshagyma , kakukkfű , babérlevél , tagliatelle tészta , zsálya , alaplé , panko morzsa , liszt , tojás , kanadai sütőtök