Receptek

Zsályás ropogós malaccsülök káposztalekvárral és hagymás lila burgonyával

Gyurik Gábor receptje

2020. január 7.
  • 2 kg csontos malaccsülök
  • 3 kg libazsír
  • 3 kg sárgarépa
  • 1 db angolzeller
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kisebb fej fehér káposzta
  • 2 ek barna cukor
  • 3 dl fehérbor
  • 2 szál póréhagyma
  • 1,5 kg lila burgonya
  • 2 dl tej
  • 50 dkg vaj
  • 1 dl pecsenyelé
  • 2 cs zsálya
  • őrölt római kömény
  • fűszerkömény
  • só, őrölt bors
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

A csülköket lepörzsöljük, megmossuk, és hideg sós vízbe tesszük egy órára. A libazsírt felhevítjük, hozzáadjuk a zöldségeket, hagymákat, a zsályát és a csülköt. 100 °C-os sütőben 3-3,5 óráig konfitáljuk. Eközben 1 fej hagymát és a káposztát vékonyra szeleteljünk. A cukorból karamellt készítünk, hozzáadjuk az őrölt római köményt és a hagymát a káposztával. Felöntjük a fehérborral, sózzuk és „ragacsos” állagúra főzzük.

A burgonyát megmossuk, sós, enyhén köményes vízben puhára főzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A széleiből „leeső” darabokból tej és vaj felhasználásával pürét készítünk, amit habszifonból is tálalhatunk. A pórét szintén 2×2 cm-es kockára vágjuk, ezt kevés vajon megpároljuk, majd a kockázott burgonyához adjuk.

TÁLALÁS:
Egy nagyobb gyűrű segítségével a hagymás burgonyát a tányérra tálaljuk, erre tesszük a szalamanderben vagy teflonos serpenyőben körbepirított malaccsülköt. Két kanál segítségével a káposztából szabályos galuskát formázunk mellé, majd a szifonból kinyomunk egy kisebb halom burgonyapürét. Meglocsoljuk jus-vel (pecsenyelé), és ropogósra sütött zsályalevéllel díszítjük.


malac , malaccsülök , libazsír , angolzeller , fehér káposzta , száraz fehérbor , póréhagyma , lila burgonya , fűszerkömény , római kömény

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra