Pesti István receptje
2019. március 20.- 1 dl olívaolaj
- 3 db salottahagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1/2 gerezd fokhagyma
- 2 szár angolzeller
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3 cl Noilly Prat vermut
- 1 tk paradicsompüré
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 l alaplé
- 1 tk fűszerkömény
- 2 db babérlevél
- só
- 2 csokor petrezselyem
- 1 szál lestyán
- 1 tk ecet
HOZZÁVALÓK:
- 10 db tojás
- 1 dl ecet
- só
TOJÁSKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 50 g + 100 g vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 5 db főtt tojás
- 1 kk mustár
- só, bors
Tojáskrém elkészítése:
A tejből, 50 g vajból és a lisztből besamelmártást készítünk: a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, az egészet összeturmixoljuk a tojásokkal és a mustárral.
A tálaláshoz:
- pirított barna kenyér
- pácolt/savanyított gyöngyhagyma
- japán petrezselyem
- snidling
- pirított, szeletelt, sózott szalonna
Tálaláskor tálkákba, csészékbe osztjuk a buggyantott tojást, befedjük a szalonnával, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel. Meglocsoljuk a tojáskrémmel, megszórjuk szeletelt gyöngyhagymával, petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk a levessel.
ecet , tojás , babérlevél , angolzeller , olívaolaj , paprika , paradicsom , salottahagyma , fokhagyma , petrezselyemgyökér , Noilly Prat vermut , paradicsompüré , fűszerpaprika , alaplé , fűszerkömény , lestyán