Kalla Kálmán receptje
2020. július 26.(8 db)
HOZZÁVALÓK:
- 2 db zsenge tök
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 4 db beáztatott-kicsavart zsemle
- 1 közepes fej hagyma finomra vágva, 4 ek zsíron megpirítva
- 4 db tojás
- 1 ek vágott kapor
- só, frissen őrölt bors
- zsír a tepsi kikenéséhez
MÁRTÁS (TÖKFŐZELÉK)
HOZZÁVALÓK:
- 1 közepes fej hagyma, félkarikára vágva
- 80 g zsír
- 4 cl almaecet
- 2 ek cukor
- 2 ek vágott kapor
- a maradék tök, legyalulva
- só
HABARÁSHOZ:
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 3 ek liszt elkeverve
- 40 g vaj, a főzelék tetejére
A tököket meghámozzuk, és 4-4 db kb. 4 cm magas karikát vágunk belőlük. A karikákból és a maradék tökből kikanalazzuk a magházat, majd egymás mellé, kizsírozott tepsire fektetjük a karikákat.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük és elosztjuk a tökkarikákba.
A mártáshoz zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, és ráöntjük az ecetet. Beletesszük a gyalult tököt, sóval, cukorral és kaporral ízesítjük, lefedjük, és gyakori kevergetés mellett puhára pároljuk.
Simára keverjük a habaráshoz valókat, és a puha tökre öntjük, kiforraljuk, utánízesítjük és vajdarabokat teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön.
Tányérokra merünk a mártásból, és ráhelyezzük a megsült töltött tököket.
sertés , tök , zsemle , hagyma , zsír , sertéslapocka , tojásalma , tejföl , kapor , tejszín , tej , vaj , liszt