Receptek

Habcsók

Nábelek Zsófia receptje

2020. július 28.

EGYSZERŰ HABCSÓK
Hozzávalók:

  • 6 db tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2 tk citromlé

ETON MESS
Hozzávalók:

  • 2-3 db nagyobb habcsók
  • 250 g tejszín
  • 150 g bogyós gyümölcs
  • kevés citromhéj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A nyári melegben keveseknek van kedvük bekapcsolni a sütőt, ez nem a bonyolult és hosszan sült desszertek időszaka. Vannak viszont olyan látványos édességek, amelyekkel – minimális előkészítés és konyhai munka mellett – biztos sikert lehet elérni.

Egyszerű habcsók elkészítése:
Az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, habverővel egy percig lassan keverjük, majd közepes sebességen selymes habot verünk belőle, ami megtartja az alakját, de még nem törik. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk evőkanállal, itt nem kell finomkodni (persze lehet), hiszen ha Eton Messt készítünk belőle,
végül úgyis összetörjük a habcsókokat.

100-110 ˚C-os sütőben 4-5 órán át szárítjuk.

A karamellizálódó szélektől még finomabb lesz az angol desszert.


Egy klasszikus az angol desszert az Eton Mess, ami egyszerűségében is nagyszerű. Eredetileg habcsókból (meringue), lágy tejszínhabból és eperből áll össze, de a banános változatot is tradicionálisnak tartják.

Az Eton Mess elnevezés egy szójáték, a „mess” utalhat ennél a desszertnél a külalakjára, ami valóban elég rendetlen, de utalhat egy olyan kantinra vagy étkezőre is, ahol sokan gyűlnek össze az evéshez, ez ugyanis eredetileg egy katonai kifejezés az étkezdére, ahol összejönnek a katonák enni, inni, megpihenni.
Úgy tartják, hogy a desszert valamikor a 19. század végén, a 20. század elején, az Eton College-ban született.

Az alábbi változatban a habcsókhoz a lehető legkevesebb cukrot adtuk, hogy a savanykás bogyós gyümölcsök mellett ne édesítsük annyira. Az arányok persze alakíthatók, aki szereti, tegyen bele több tejszínhabot, több gyümölcsöt, vagy több habcsókot, hogy ropogósabb és izgalmasabb legyen a desszert textúrája.

Eton mess elkészítése:
A tejszínt lágy habbá verjük, majd beletördeljük a habcsókokat.


Óvatosan összeforgatjuk,


ehhez jöhetnek a friss bogyós gyümölcsök


és egy kevés reszelt citromhéj.


Tálkákba adagoljuk, és minél előbb fogyasszuk el!


habcsók , eton mess , tojás , citromlé , tejszín , bogyós gyümölcs , citromhéj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra