Nábelek Zsófia receptje
2020. július 28.EGYSZERŰ HABCSÓK
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 tk citromlé
ETON MESS
Hozzávalók:
- 2-3 db nagyobb habcsók
- 250 g tejszín
- 150 g bogyós gyümölcs
- kevés citromhéj
A nyári melegben keveseknek van kedvük bekapcsolni a sütőt, ez nem a bonyolult és hosszan sült desszertek időszaka. Vannak viszont olyan látványos édességek, amelyekkel – minimális előkészítés és konyhai munka mellett – biztos sikert lehet elérni.
Egyszerű habcsók elkészítése:
Az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, habverővel egy percig lassan keverjük, majd közepes sebességen selymes habot verünk belőle, ami megtartja az alakját, de még nem törik. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk evőkanállal, itt nem kell finomkodni (persze lehet), hiszen ha Eton Messt készítünk belőle,
végül úgyis összetörjük a habcsókokat.
A karamellizálódó szélektől még finomabb lesz az angol desszert.
Egy klasszikus az angol desszert az Eton Mess, ami egyszerűségében is nagyszerű. Eredetileg habcsókból (meringue), lágy tejszínhabból és eperből áll össze, de a banános változatot is tradicionálisnak tartják.
Az alábbi változatban a habcsókhoz a lehető legkevesebb cukrot adtuk, hogy a savanykás bogyós gyümölcsök mellett ne édesítsük annyira. Az arányok persze alakíthatók, aki szereti, tegyen bele több tejszínhabot, több gyümölcsöt, vagy több habcsókot, hogy ropogósabb és izgalmasabb legyen a desszert textúrája.
Eton mess elkészítése:
A tejszínt lágy habbá verjük, majd beletördeljük a habcsókokat.
Óvatosan összeforgatjuk,
ehhez jöhetnek a friss bogyós gyümölcsök
és egy kevés reszelt citromhéj.
Tálkákba adagoljuk, és minél előbb fogyasszuk el!
habcsók , eton mess , tojás , citromlé , tejszín , bogyós gyümölcs , citromhéj