Receptek

Banándzsem

Saly Noémi receptje

2020. július 23.
  • 2,5 kg banán
  • 2 db nagy citrom
  • 1 db nagy grapefruit
  • 80 dkg cukor
  • 1 db négycentis vanília
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk reszelt szerecsendió
  • 1/2 dl rum


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Az orvostudomány a banán számos erényét dicséri: gyomorfekélyben szenvedőknek orvosság, A, B6, E, U vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort, káliumot, kalciumot és jótékony rostokat tartalmaz. Ezek a főzés során is megmaradnak.

ESZKÖZÖK:
Citromnyomó, villa, reszelő, bögre, egy nagyobb tál, nagylábos, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A jól megmosott citromok héját lereszeljük, levüket − és a grapefruitét is − kinyomjuk. A banánt villával nagyjából összetörjük, rátöltjük a citrom és grapefruitlevet, belerakjuk a citromhéjat is, átkeverjük, félretesszük. A cukorból fél bögre vízzel kis lángon, folyamatosan kevergetve szirupot főzünk:

8 perc alatt kifehéredik, akkor ne tovább!

Hozzáadjuk a banánt, a rumot és a fűszereket (a vaníliát felhasítjuk, magját kikapargatjuk, de a héjat is belefőzzük, majd a végén kihalásszuk). Húsz percig szorgosan kavargatva rotyogtatjuk, közben leszedjük a habját. Beüvegezzük, öt percre fejreállítjuk, egy napi dunsztolás, slussz. Ha gyerek van a háznál, a rumot aromával kell helyettesíteni!


FELHASZNÁLÁSA:
A főzés végi maradékot rákentem egy langyos, ropogós, megvajazott császárzsömlére. A másik felénél kipróbáltam, milyen, ha a vajat picit megsózom. Még jobb volt. És akkor rájöttem, mit kéne inni hozzá: egy erős, igazi kakaót, cukor nélkül! Nyáron viszont, ha megéri, fagylalt mellé fogom kínálni: csoki, citrom…

CIFRÁZZAM?
Az Antillákról származó receptváltozat szerint a nádcukorral, fűszerekkel, rummal és két citrom lereszelt héjával hidegen összekevert banánpürét egy órán át kell főzni, majd kihűteni, 24 órára a hűtőbe rakni, és ezt a műveletet három napon át megismételni.

Az eredmény egy sima, bársonyos, nagyon intenzív ízű „banánvaj”.

Most nem volt időm pepecselni vele, de egyszer azt is kipróbálom, meg azt is, amelyikbe őrölt kardamom kell, meg volt még egy, jó sok grapefruittal, sőt egy egészen buja: naranccsal és fekete csokoládéval.


A szerecsendió (Myristica fragrans) Malajziában őshonos, de Indonéziában, Madagaszkáron, Indiában, Brazíliában is termesztik. A 20 méter magasra is megnövő, örökzöld fa termése vöröses magköpenyben rejtőző mag. (A köpenyből készül a szerecsendió-virágként ismert fűszer.) Finom aromáját illóolajai adják. Édes és sós ételekhez is használható, de csínján kell bánni vele: túladagolva nemcsak csíp, de ártalmas is.

A banán (Musa paradisiaca) lágyszárú, egyszikű növény. Fa nagyságúra is nőhet. Összetett fürtvirágzatából fejlődnek a hosszúkás, sárga vagy zöld héjú bogyótermések: egy növényen akár 50-70 kiló. Vad őse Délkelet-Ázsiából származik, a görögök már Kr. e. 333-ban ismerték. Arab kereskedők vitték Észak-Afrikába a VII. században, onnan terjedt tovább dél felé. Amerikába egy spanyol dominikánus telepítette 1516-ban. Legnagyobb exportőre ma Ecuador.

banán , Grapefruit , citrom , vanília , fahéj , szerecsendió , rum