Receptek

Paris Brest

Nábelek Zsófia receptje

2021. november 4.

(8 db)
Égetett tészta
Hozzávalók:

  • 125 g tej
  • 125 g víz
  • 100 g vaj
  • 4 g só
  • 4 g cukor
  • 150 g liszt
  • 4 db tojás

Mogyorós krém
Hozzávalók:

  • 165 g tej
  • 1/4 db vaníliarúd kikapart magja
  • 2 db tojássárgája (40 g)
  • 40 g porcukor
  • 15 g keményítő
  • 40 g jéghideg vaj
  • 1 csipet só
  • 80 g praliné
  • 60 g puha vaj
ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Égetett tészta elkészítése:
A tejet, vizet, vajat, sót és cukrot egy lábasba tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, fakanállal azonnal elkeverjük, és

1 percig folyamatos keverés közben „reszteljük”.


Keverőtálba tesszük és 10 percig hűlni hagyjuk. Ezután alacsony fokozaton keverni kezdjük a tésztát, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, vigyázva, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt már felvette a massza.

Csillagcsöves (10-12 mm átmérőjű) habzsákba töltjük.


Papírral bélelt lemezre 2-2,5 cm széles, kb. 7-8 cm átmérőjű karikákat nyomunk a tésztából. Mindegyik tetejét megszórjuk egy kevés darált vagy durvára vágott mogyoróval.

200 °C-ra előmelegített, gőzös sütőben 10 percig sütjük, majd résnyire nyitott ajtóval 20-25 percig szárítjuk.


Kihűlés után recés késsel félbevágjuk a karikákat.

Mogyorós krém elkészítése:
A tejet és a vaníliát egy csipet sóval hevítsük fel, de ne forraljuk. A tojássárgáját habverővel keverjük csomómentesre a porcukorral és a keményítővel. Öntsük hozzá a tej 2/3 részét, alaposan keverjük el, majd az egészet töltsük vissza a lábasba a maradék tejhez (hőkiegyenlítés).

Közepesen alacsony lángon habverővel folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre, csomómentesre.


Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a hideg vajat. Töltsük a krémet egy hőálló edénybe, simítsunk a felületére fóliát (így nem bőrösödik be a felszíne) és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tegyük 1,5-2 órára hűtőszekrénybe.


A kihűlt krémet keverjük simára a puha vajjal, majd forgassuk hozzá a pralinét. Érdemes kevés sóval kiegyenlíteni az édes ízeket, mindig kóstoljunk közben!

Töltsük a krémet csillagcsöves (7-8 mm átmérőjű) habzsákba, majd tegyük hűtőbe 10 percre.


A félbevágott tésztakarikák aljára körkörös mozdulatokkal nyomjunk a krémből, tegyük rá a sütemény kalapját, majd porcukorral finoman meghintve tálaljuk.


tej , vaj , liszt , tojás , keményítő , praliné , vaníliarúd , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra