Nábelek Zsófia receptje
2021. november 4.(8 db)
Égetett tészta
Hozzávalók:
- 125 g tej
- 125 g víz
- 100 g vaj
- 4 g só
- 4 g cukor
- 150 g liszt
- 4 db tojás
Mogyorós krém
Hozzávalók:
- 165 g tej
- 1/4 db vaníliarúd kikapart magja
- 2 db tojássárgája (40 g)
- 40 g porcukor
- 15 g keményítő
- 40 g jéghideg vaj
- 1 csipet só
- 80 g praliné
- 60 g puha vaj
Égetett tészta elkészítése:
A tejet, vizet, vajat, sót és cukrot egy lábasba tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, fakanállal azonnal elkeverjük, és
Keverőtálba tesszük és 10 percig hűlni hagyjuk. Ezután alacsony fokozaton keverni kezdjük a tésztát, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, vigyázva, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt már felvette a massza.
Papírral bélelt lemezre 2-2,5 cm széles, kb. 7-8 cm átmérőjű karikákat nyomunk a tésztából. Mindegyik tetejét megszórjuk egy kevés darált vagy durvára vágott mogyoróval.
Kihűlés után recés késsel félbevágjuk a karikákat.
Mogyorós krém elkészítése:
A tejet és a vaníliát egy csipet sóval hevítsük fel, de ne forraljuk. A tojássárgáját habverővel keverjük csomómentesre a porcukorral és a keményítővel. Öntsük hozzá a tej 2/3 részét, alaposan keverjük el, majd az egészet töltsük vissza a lábasba a maradék tejhez (hőkiegyenlítés).
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a hideg vajat. Töltsük a krémet egy hőálló edénybe, simítsunk a felületére fóliát (így nem bőrösödik be a felszíne) és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt krémet keverjük simára a puha vajjal, majd forgassuk hozzá a pralinét. Érdemes kevés sóval kiegyenlíteni az édes ízeket, mindig kóstoljunk közben!
A félbevágott tésztakarikák aljára körkörös mozdulatokkal nyomjunk a krémből, tegyük rá a sütemény kalapját, majd porcukorral finoman meghintve tálaljuk.
tej , vaj , liszt , tojás , keményítő , praliné , vaníliarúd , porcukor