Receptek

Stollen

Nábelek Zsófia receptje

2022. december 3.

200 g tej

3 tk porélesztő

660 g liszt

100 g rum

170 g aszalt vörös áfonya

2 db tojássárgája

8 g só

170 g puha vaj

100 g kandírozott narancshéj 190 g szeletelt mandula

200 g marcipán

110 g cukor

Hozzávalók 50 g olvasztott vaj 100 g porcukor

  

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A németek klasszikus karácsonyi süteménye itthon is közkedvelt. Lássuk, hogyan kell elkészíteni.


Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, meleg helyen 20 percet pihentetjük.


A rumot felforraljuk és a vörösáfonyára öntjük, félretesszük.


A lisztet, cukrot, tojássárgáját az élesztős alaphoz adjuk, simára dolgozzuk, majd 4-5 kis részben hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ezután hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, a beáztatott áfonyát rummal együtt, valamint a szeletelt mandulát. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a marcipánból egy kb. 20-22 centis hengert formázunk.


Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk. A tészta felső harmadára tesszük a marcipánt, majd ráhajtjuk a tésztát, így kapja a jellegzetes alakját. Sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük, amíg a sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. 35-40 percig süssük, amíg világosra sül, majd még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.

stollen , német karácsonyi sütemény , nemzetek karácsonya , karácsony

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra