Nábelek Zsófia receptje
2022. december 3.200 g tej
3 tk porélesztő
660 g liszt
100 g rum
170 g aszalt vörös áfonya
2 db tojássárgája
8 g só
170 g puha vaj
100 g kandírozott narancshéj 190 g szeletelt mandula
200 g marcipán
110 g cukor
Hozzávalók 50 g olvasztott vaj 100 g porcukor
A németek klasszikus karácsonyi süteménye itthon is közkedvelt. Lássuk, hogyan kell elkészíteni.
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, meleg helyen 20 percet pihentetjük.
A rumot felforraljuk és a vörösáfonyára öntjük, félretesszük.
A lisztet, cukrot, tojássárgáját az élesztős alaphoz adjuk, simára dolgozzuk, majd 4-5 kis részben hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ezután hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, a beáztatott áfonyát rummal együtt, valamint a szeletelt mandulát. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a marcipánból egy kb. 20-22 centis hengert formázunk.
Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk. A tészta felső harmadára tesszük a marcipánt, majd ráhajtjuk a tésztát, így kapja a jellegzetes alakját. Sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük, amíg a sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. 35-40 percig süssük, amíg világosra sül, majd még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.
stollen , német karácsonyi sütemény , nemzetek karácsonya , karácsony