Bíró Lajos receptje
2020. július 25.TÖLTÖTT FOGASSZELETEK:
- 100 g fogasfilé
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- fél csokor snidling
- 50 ml tejszín
- 1000 ml tej
- olívaolaj a konfitáláshoz
BORJÚÍNPÖRKÖLT:
- 600 g borjúín
- 60 ml olívaolaj
- 150 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 g köménymag
- 40 g fűszerpaprika
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só ízlés szerint
- 10 ml fehérbor
TÚRÓS CSUSZA:
- 100 g füstölt szalonna
- 250 g csuszatészta
- 300 g túró
- 300 ml tejföl
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
A töltött fogast tálba rakosgatjuk, tej és víz enyhén sós, 1:1 arányú keverékével leöntjük, hogy ellepje.
A bőrét rostlapon ropogósra sütjük, majd
Zúzott fokhagymát és egy kevés köménymagot dobunk rá, ezzel is kissé összepirítjuk, majd fűszerpaprikával megszórjuk, és vízzel azonnal felöntjük. Egy kevés felkarikázott zöldpaprikát és cikkekre vágott paradicsomot adunk hozzá, majd a borjúinat is beletesszük. Sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük,
A felkockázott szalonnát serpenyőben kisütjük, a pörcöt kiszedjük belőle, és félretesszük. A csuszatésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a friss túróval meg a tejföllel, ha szükséges, sóval, borssal, illetve a kisütött szalonna zsírjával alaposan összeforgatjuk, vigyázva, nehogy a tészta összetörjön.
Tálaláskor a fogast a rostlapra visszatesszük, így regeneráljuk a bőrét, hogy újra ropogós legyen. A tányérra egy adag csuszát halmozunk, a halat ráültetjük, a szalonnapörccel megszórjuk. A tányér másik oldalára a borjúín kerül, szaftjával meglocsolva.
túró , fogasfilé , snidling , tejszín , tej , olívaolaj , borjúín , vöröshagyma , köménymag , fűszerpaprika , fokhagyma , zöldpaprika , paradicsom , száraz fehérbor , tejföl , füstölt szalonna , csuszatészta