Frideczky András receptje
2020. június 27.(gersli, retek, tejfölmártás)
- 40 dkg kelkáposzta
- 30 dkg sertéslapocka
- 10 dkg füstölt csülök (vagy egyéb füstölt hús)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek kacsazsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
Gersli
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 10 dkg gersli
- tengeri só
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl zöldségalaplé
- 2-3 szem hónapos retek
- 1/2 db kápia paprika
- 1 csokor petrezselyem
Tejfölmártás
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 2 dl marhahúsleves
- 1/2 db citrom
- 1 ek dijoni mustár
- 1 kk étkezési keményítő
A kelkáposztaleveleket leforrázzuk, majd a vastag ereket kivágjuk. A sertéslapockát a csülökkel és a szalonnával összedaráljuk, majd összekeverjük a kacsazsíron lepirított vöröshagymával és fokhagymával, végül összedolgozzuk a fűszerpaprikával. Gombócokat gyúrunk belőle és a kelkáposztalevelekbe töltjük. A megtöltött leveleket folpackba tekerjük (a végét megcsomózzuk), majd sós, lobogó vízbe tesszük és 25 perc alatt készre főzzük.
Gersli elkészítése: A salottahagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gerslit, sózzuk, végül meglocsoljuk a borral. Kipirítjuk és zöldégalaplé folyamatos hozzáadásával (mintha rizottó készülne) készre főzzük. Az utolsó percekben hozzáadjuk a felkockázott hónapos retket, kápia paprikát és a finomra vágott petrezselymet.
Tejfölmártás elkészítése: A tejfölt a marhahúslevessel elkeverjük, hozzáadjuk a citrom levét és a mustárt. Összefőzzük, majd a végén besűrítjük keményítővel.
kelkáposzta , sertéslapocka , füstölt csülök , füstölt szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , salottahagyma , gersli , száraz fehérbor , zöldségalaplé , retek , kápia , marhahúsleves , petrezselyem , tejföl , dijoni mustár , keményítő , citrom