Nábelek Zsófia receptje
2021. április 14.Kakaós omlós tészta
Hozzávalók:
- 125 g puha vaj
- 85 g porcukor
- 2 g só
- 50 g mandulaliszt
- 180 g liszt
- 35 g kakaópor
- 1 db egész tojás
Csokoládémousse
Hozzávalók:
- 175 g étcsokoládé (70%-os)
- 35 g vaj
- 70 g tojássárgája
- 1 db egész tojás
- 50 g cukor
- 200 g tejszínhab
- 1 mk só
Kakaós omlós tészta elkészítése:
A puha vajat világosra habosítjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és további két percig keverjük. A szárazanyagokkal összedolgozzuk a vajas alapot,
Lisztezett felületen fél centi vékony körré nyújtjuk a tésztát és a sodrófa segítségével egy 20 centi átmérőjű tortaformába helyezzük. A tésztát egyenletesen a forma falára nyomkodjuk, az alját is egyengessük el, nyomkodjuk a sarkokba.
Simítsunk a tésztára egy nagy darab alufóliát, a széleken és az alján is beborítva, majd öntsünk bele annyi kristálycukrot, amennyi a tészta háromnegyedéig ér. Nehezéknek használhatunk babot, lencsét, kerámia gyöngyöket, de a cukor egyenletesebben terül a tésztán. Így süssük 30 percet, majd óvatosan emeljük ki a nehezéket és süssük a tésztát további 15 percig.
Ha nem elég egyenletes a pereme, finomreszelővel vagy egy szűrő segítségével finoman reszeljük körbe a tészta egyenetlen részeit.
Csokoládémousse elkészítése:
A csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, félretesszük. A tojássárgáját, az egész tojást, a cukrot és a sót gőz felett folyamatosan keverve 60 °C-ig hevítjük, majd keverőtálba öntjük és világosodásig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletű lesz.
A kihűlt kakaós omlós tésztába simítjuk és szeletelés előtt legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
vaj , porcukor , liszt , kakaópor , mandulaliszt , tojás , étcsokoládé , tejszínhab