Receptek

Csokoládémousse-tarte

Nábelek Zsófia receptje

2021. április 14.

Kakaós omlós tészta
Hozzávalók:

  • 125 g puha vaj
  • 85 g porcukor
  • 2 g só
  • 50 g mandulaliszt
  • 180 g liszt
  • 35 g kakaópor
  • 1 db egész tojás

Csokoládémousse
Hozzávalók:

  • 175 g étcsokoládé (70%-os)
  • 35 g vaj
  • 70 g tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 50 g cukor
  • 200 g tejszínhab
  • 1 mk só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Kakaós omlós tészta elkészítése:
A puha vajat világosra habosítjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és további két percig keverjük. A szárazanyagokkal összedolgozzuk a vajas alapot,

majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább két órára, de akár egy éjszakára is.


Lisztezett felületen fél centi vékony körré nyújtjuk a tésztát és a sodrófa segítségével egy 20 centi átmérőjű tortaformába helyezzük. A tésztát egyenletesen a forma falára nyomkodjuk, az alját is egyengessük el, nyomkodjuk a sarkokba.

Tegyük hűtőbe fél órára, közben melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.


Simítsunk a tésztára egy nagy darab alufóliát, a széleken és az alján is beborítva, majd öntsünk bele annyi kristálycukrot, amennyi a tészta háromnegyedéig ér. Nehezéknek használhatunk babot, lencsét, kerámia gyöngyöket, de a cukor egyenletesebben terül a tésztán. Így süssük 30 percet, majd óvatosan emeljük ki a nehezéket és süssük a tésztát további 15 percig.

Betöltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, melegen még sérülékeny, könnyen törik.


Ha nem elég egyenletes a pereme, finomreszelővel vagy egy szűrő segítségével finoman reszeljük körbe a tészta egyenetlen részeit.

Csokoládémousse elkészítése:

A csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, félretesszük. A tojássárgáját, az egész tojást, a cukrot és a sót gőz felett folyamatosan keverve 60 °C-ig hevítjük, majd keverőtálba öntjük és világosodásig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletű lesz.

A 40-45 °C-os csokoládét széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk, végül óvatosan a nem túl keményre vert tejszínhabot is.


A kihűlt kakaós omlós tésztába simítjuk és szeletelés előtt legalább 4 órára hűtőbe tesszük. 


vaj , porcukor , liszt , kakaópor , mandulaliszt , tojás , étcsokoládé , tejszínhab

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra