Receptek

Medvehagymás pogácsa, kerek perec, házi vaj

Farkas Richárd receptje

2022. március 28.

Pogácsa

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 150 g reszelt érlelt hegyi sajt (Szedervirág Ökotanya) + 50 g a szóráshoz
  • 100 g medvehagyma aprítva
  • 60 g szalafői tejföl
  • 10 g sütőpor
  • 10 g só
  • 1 db tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
Kerek perec
Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g kenyérliszt
  • 12,5 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 30 g cukor
  • 150 g barnított vaj
  • 15 g só


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Pogácsa elkészítése:

A medvehagymát összevágjuk, turmixban pürésítjük, majd hozzáadjuk a konyhameleg vajat, és egyneműsítjük. Minden hozzávalót egybegyúrunk egy robotgéppel, míg szép zöld, homogén tésztát kapunk. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejét lekenjük tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük.


Kerek perec elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, élesztőt, olvasztott vajat és a tojást. A lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a sót. Robotgépben homogén tésztát gyúrunk. Harminc percet kelesztjük, majd egy órára hűtőbe rakjuk. A tésztát 30 grammos darabokra cipózzuk, majd szintén hűtőben pihentetjük 1 órát.
Dupla fonással pereceket formázunk, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és 200 fokon 12 percig sütjük.

Nagyrákosi házi vajjal és egy csipet vargányaporral tálaljuk. 


liszt , vaj , medvehagyma , érlelt hegyi sajt , tejföl , tojás , sütőpor , élesztő , tej , barnított vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra