Receptek

Lassan sült marha

Nábelek Zsófia receptje

2021. szeptember 24.
  • 1-1,5 kg stefánia
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 szál szárzeller
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db 400 g-os paradicsom-konzerv
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 2 ek vaj
  • 50 dkg sárgarépa
  • 50 dkg burgonya (apróbb szemű)
  • 2 db babérlevél
  • 3-4 ág friss kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A stefániát papírtörlővel szárazra töröljük. Egy nagyobb edényben (a legjobb öntöttvasban) felhevítjük az olívaolajat, majd kb. 30-30 másodpercig hirtelen körbe sütjük a húst.

Vegyük ki az edényből, tegyük félre, és vegyük alacsonyra a hőfokot.


A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és folyamatosan kevergetve pirítjuk 1-2 percig. Ezután hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zellert, répát és burgonyát, a babérleveleket és a kakukkfüvet, 2-3 percig kevergetve pirítjuk az edényben.

A fokhagymát keresztben vágjuk félbe, így tegyük a zöldségekhez. Öntsük fel a paradicsommal és a vörösborral, alaposan keverjük össze, ízesítsük só és borssal, majd fektessük bele a körbepirított húst.

Lefedve tegyük 150-160 °C-ra előmelegített sütőbe 3-4 órára, amíg a hús tökéletesen megpuhul.


Tálaljuk durvára vágott petrezselyemmel megszórva, a zöldségekkel, burgonyapürével, de egy szelet kovászos kenyérrel is kiváló. 


stefánia , olívaolaj , vöröshagyma , fokhagyma , szárzeller , paradicsomkonzerv , vaj , vörösbor , sárgarépa , babérlevél , burgonya , kakukkfű , petrezselyem