Receptek

Mogyorópraliné-desszert

Szabó Sándor receptje

2022. február 16.

Ostyás pralinéalap
Hozzávalók:

  • 30 g tejcsokoládé
  • 95 g Valrhona praliné
  • 60 g ostyatöret

Cukrászkrém
Hozzávalók:

  • 500 g tej
  • 5 db tojássárgája
  • 45 g liszt
  • 125 g cukor
  • 1 vaníliarúd

Pralinétöltelék
Hozzávalók:

  • 250 g lágy vaj 
    (szobahőmérsékleten)
  • 185 g Valrhona praliné
  • 500 g cukrászkrém

Sóskaramell-crémeux
Hozzávalók:

  • 250 g tej
  • 250 g tejszín
  • 100 g tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 240 g 54%-os csokoládé

Kakaós tuile
Hozzávalók:

  • 80 g lágy vaj
  • 100 g cukor
  • 64 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 2 db tojásfehérje 
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ostyás pralinéalap elkészítése: 

A csokoládét és a pralinét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az ostyatöretet. Két zsírpapír között 2 mm vastagra nyújtjuk, majd kihűtjük és formázzuk.

Cukrászkrém elkészítése:

Keverjük össze a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet egy keverőtálban. Tegyük a kettévágott és kikapart vanília magját és héját a tejbe, forraljuk fel. Folyamatos kevergetés mellett, apránként adjuk hozzá a forró tejet a tojáskeverékhez, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és állandóan kevergetve forraljuk fel, végül hűtsük le. 

Pralinétöltelék elkészítése: 

Géppel habosra keverjük az alapanyagokat, habzsákba töltjük, majd 2,5 cm-es félgömb szilikonformába töltjük, és lefagyasztjuk. 

Sóskaramell-crémeux elkészítése: 

Tegyünk 35 g cukrot és 2 kanál vizet egy forralóba, és készítsünk karamellt. Öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel. Közben keverjük ki a tojássárgáját a maradék 15 g cukorral, és folyamatosan keverve öntsük rá a forró karamellás tejet. Tegyük vissza a tűzhelyre, majd állandó kevergetés mellett melegítsük 86 fokig. Vegyük le a tűzről és hűtsük le 50 fokig, adjuk hozzá a csokoládét. Keverjük addig, amíg el nem olvad. Öntsük ki kb. 1 cm vastagon, és tegyük hűtőbe.
Ha kihűlt, tetszés szerint formázzuk.

Kakaós tuile elkészítése:

A vajat, cukrot, kakaóport és lisztet összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét. Hagyjuk pihenni a hűtőben néhány órát, vagy egy éjszakán át. Kenjük egy szilikonos sütőpapírra négyzet alakúra, majd 200 fokos sütőben 3 percig süssük. Még melegen tetszés szerint formázhatjuk. 


Valrhona praliné , tejcsokoládé , ostyatöret , tej , tojás , liszt , vaníliarúd , vaj , tejszín , kakaópor