Volenter István receptje
2019. május 14.- 125 g cérnametélt
- 100 g aranymazsola
- 1 l 3,5%-os tej
- 50 g kristálycukor
- 2 g só
- 500 g túró
- 2 db citrom
- 25 g vaníliás cukor
- 200 g tejföl
- 5 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 25 g vaj
- 15 g keményítő
- 70 g kristálycukor
- 5 db tojásfehérje
Rétes
Hozzávalók:
- 1 csomag extra réteslap
- 100 g porcukor
- 200 g vaj
Tejfölhab
Hozzávalók:
- 400 g tejföl (zsíros)
- 80 g tej
- 1 db citrom
- 1 db vaníliarúd magja
A cérnametéltet a tejben a mazsolával, 50 g cukorral és sóval megfőzzük, leszűrjük, de nem öblítjük le. A túrót és a tejfölt citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojássárgájával, vajjal, keményítővel és a vaníliával simára turmixoljuk, majd a tésztához keverjük és a cukorral felvert tojásfehérjével lazítjuk. 170 °C-os, légkeverés nélküli sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Rétes elkészítése:
Két réteg réteslapot összeragasztunk olvasztott vajjal és porcukorral. Kerek kiszúróval kiszúrjuk, két szilikonlap között 190 °C-os sütőben 6-7 perc alatt megsütjük, majd kivesszük a sütőből, de addig nem mozgatjuk, amíg ki nem hűl.
Tejfölhab elkészítése:
A hozzávalókat simára keverjük, szifonba töltjük, 2 patront engedünk hozzá.
vanília , citrom , túró , mazsola , cérnametélt , réteslap , búzakeményítő , tejföl