Kocsis Regina receptje
2021. február 5.- 60 dkg finomliszt
- 35 g élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 50 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 0,2 dl rum
- 1 csipetnyi só
- 50 g olvasztott vaj
Tonkababos csokoládékrém
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 350 g tejszín
- 1 db tonkabab
De annak a „bárkinek” pontosan el kell találnia az arányokat, ideális állagú tésztát kell dagasztania, és azt éppen megfelelő ideig pihentetnie. S nincs is más hátra, mint a megfelelő hőfokú olajban a megfelelő ideig sütni. Elfogyasztani aztán már tényleg pofonegyszerű! Farsang idején, vagy bármikor.
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Minden egyéb hozzávalót – a vaj kivételével – a dagasztótálba teszünk, ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és kidagasztjuk.
Amikor a tészta nagyjából összeáll, hozzácsurgatjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Ezzel addig dagasztjuk, ameddig a tészta tökéletesen elválik az edény oldalától.
A fánktésztánk tetejét meghintjük liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra húzzuk. Majd egy 6 cm-es kiszúróval korongokat szaggatunk. Ezeket konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük.
A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
Fedővel letakarva 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk őket és a másik felüket is sütjük, amíg szintén aranybarna színűek lesznek. Az elkészült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat.
Tonkababos csokoládékrém elkészítése:
Lehetőség szerint egy nappal korában készítsük el, hogy a megfelelő krémes állagot kapjuk. A tejszínbe szerecsendió-reszelővel lereszeljük a tonkababot. Felhevítjük a tejszínt, és a tűzről levéve elkeverjük benne a csokoládét, majd egy tálba áttöltjük, és hűlni hagyjuk.
liszt , élesztő , tej , tojás , rum , vaj , tejszín , étcsokoládé , tonkabab