A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sonkás rakott krumpli (burgonyagraten)

Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje

2019. március 19.
  • 800 g salátaburgonya (pl. kiflikrumpli)
  • 500 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • 20 g vaj
  • 3 gerezd fokhagyma, ebből kettő vékonyra szelve
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • császárszalonna, vékonyra szelve
  • só, frissen őrölt bors, szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Azt is mondhatnánk, hogy ez a rakott krumpli és a francia dauphinois fúziója.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük. 3 mm vastag szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Felforraljuk a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a burgonyát, a szeletelt fokhagymát, kakukkfüvet, babérlevelet, borsot, szerecsendiót. Sózzuk is. Lehúzzuk a tűzről, és lefedve 20-30 percig állni hagyjuk. A sütőt 140 ºC-ra előmelegítjük. Fokhagymával bedörzsölünk egy szögletes (kenyérsütő) formát, vajjal vékonyan kikenjük, császárszalonnával kibéleljük. A burgonyából 15 mm vastag réteget rakunk a kibélelt formába, majd még egy vékony réteg császárszalonnát helyezünk rá, aztán még egyszer ugyanannyi krumplit rétegezünk (kb. 3 cm magas legyen). 70-80 percre a sütőbe tesszük. Kiborítjuk, tálalás előtt forró grillel rápirítunk, hogy a szalonna szép színt kapjon.

TIPP!
Másik megoldás: még vékonyabbra (1 mm-esre) vágjuk a burgonyát, nyersen tűzálló tálba rétegezzük (max. 2 cm magasan), leöntjük forró tej és tejszín keverékével, fűszerezzük a fentiek szerint. 120 ºC-os sütőbe tesszük két órára. Jól kezelhető és szépen tálalható, ha kisebb formákat használunk. Amikor elkészült, 50 ºC-on két órán át melegen tartható. Hogy ne száradjon ki, alufóliával lefedjük.

A fotón látható garnírungok: tejföl, finomra vágott petrezselymes sült paprika, továbbá egy félkemény tojás sárgája és néhány szilánk Maldon-só.


krumpli , sonka , salátaburgonya , tej , tejszín , vaj , fokhagyma , kakukkfű , babérlevél , császárszalonna , őrölt bors , szerecsendió